Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Κρίσιμη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στον απόηχο των αποκαλύψεων, σχετικά με τη συνομιλία του Τάκη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης και προκάλεσαν κραδασμούς στο πολιτικό σκηνικό. 

Εξερχόμενος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι θέλει να στείλει τρία μηνύματα: «Πρώτον η σταθερότητα της χώρας τώρα που βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, τώρα που αλλάζουμε σελίδα, είναι εθνικό αγαθό. Κανείς δεν μπορεί να την υπονομεύσει». 

Το δεύτερο μήνυμα, ανέφερε, αφορά στον ρόλο του προοδευτικού πόλου, το ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης στην κυβέρνηση. «Τώρα γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος αυτός, για την εθνική στρατηγική που ακολουθεί η χώρα, και για το ζήτημα της δημοκρατίας, του κράτου δικαίου, της διαφάνειας. Είμαστε εδώ στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας. Εγώ και ο πρωθυπουργός είμαστε αυτοί που εγγυώμαστε πλήρως την τήρησή της» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. 

Το τρίτο μήνυμα αφορά τη Χρυσή Αυγή, «όχι το κόμμα, την εγκληματική οργάνωση σύμφωνα με το κατηγορητήριο της δικαιοσύνης, που τηρήθηκε ανεξάρτητα σύμφωνα με το σύνταγμα» είπε χαρακτηριστικά. 

«Είναι τραγικό κάποιες δυνάμεις να υιοθετούν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Σας θυμίζω ότι κάθε μέρα ζητούσα συνεργασια δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Και τώρα 
έρχονται πολιτικά κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς αυτών που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση και το δείχνουν και με τις σημερινές πράξεις τους» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το αν θα γίνει  συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος τόνισε θα γίνει, θα προσδιοριστεί ο χρόνος, θα απαντηθεί η κοινοβουλευτική πρόκληση. Μάλιστα όπως είπε, στις συζητήσεις στη Βουλή φαίνεται «η γύμνια των επιχειρημάτων».

Τέλος, σε άλλη ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορΈς απάντησε καταφατικά. Είναι συμβολική, η επιστροφή στην ομαλότητα, στην κανονικότητα, είπε.

Από την πλευρά του λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος της σύσκεψης συμβολικά επανέλαβε ανοίγει ένα νέο βιβλίο για την Ελλάδα καθώς -όπως έγραφε από νωρίς το πρωί το newpost.gr- την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει βιβλίο προσφορών. Ωστόσο δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες. «Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο παρουσιάσαμε το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα ανακοινωθεί μέσα στο μήνα» είπε.