Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά την ομιλία του στην 4η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), ανέφερε τα εξής:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμένα να σας υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα για την σημαντικότατη τόσο για τη θεματολογία της όσο και για την κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία διοργανώνεται, Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τα θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας και Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Για μένα προσωπικά, η διάσκεψη αυτή παρουσιάζει διπλό ενδιαφέρον λόγω της σημερινής μου ιδιότητας ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και της παλαιότερης ως Υπουργού Εθνικής Αμύνης.

Οι κοινές συναντήσεις μεταξύ Βουλευτών Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος συμβάλλουν αποφασιστικά στη συνεργασία και την ευρύτερη συνεννόηση που απαιτείται να έχουν τα Εθνικά Κοινοβούλια με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. βαδίζουν στις εκλογές ανάδειξης των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αναπτυχθεί ένας πολιτικός διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης. Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις απ΄ όλους μας και θεωρώ ότι αυτές οι συναντήσεις μας βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή. Βοηθούν να στείλουμε το μήνυμα στον πολίτη ότι η λύση είναι περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή των Εθνικών Κοινοβουλίων στο διάλογο που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής των ευρωπαίων πολιτών.

Γνωρίζω το πολύ σοβαρό και θετικό έργο που επιτελούν οι ευρωβουλευτές, αλλά πρέπει να γνωρίζετε και το πολύ θετικό έργο που επιτελούν και οι βουλευτές του Εθνικού Κοινοβουλίου και πρέπει να τηρήσουμε τον αυτόνομο ρόλο μας, ενώ πρέπει να δημιουργήσουμε νέες δομές για την καλύτερη συνεργασία που απαιτείται να έχουμε. Γι αυτό και θέλω να συγχαρώ τον κ. Κ. Τσιάρα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και όλους τους Βουλευτές που συμμετέχουν στην σημερινή Διάσκεψη.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έλεγα η διεθνής κοινότητα, είναι σήμερα αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Η γεωπολιτική πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται στην άμεση γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει και να μας ανησυχεί, καθώς ένα κλίμα αστάθειας και αναταραχών απλώνεται από την Ουκρανία, στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης, ως τις βόρειες ακτές τις Αφρικής, στη νότια γειτονιά μας. Οι προεκτάσεις αυτής της αστάθειας είναι ποικίλες και επηρεάζουν σαφώς αρνητικά την οικονομία και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Επηρεάζουν επίσης την εσωτερική πολιτική κατάσταση, δίνοντας ώθηση στα νεοαναδυόμενα κύματα ευρωσκεπτικισμού και πρόσφορο έδαφος σε δημαγωγικά, λαϊκιστικά και ξενοφοβικά καλέσματα.

 Το 2014 συμπληρώνουμε έναν αιώνα μετά την έναρξη του Α’ παγκοσμίου πολέμου. Η τραγική αυτή επέτειος μπορεί να σταθεί η αφορμή για αναδρομές, απολογισμούς και συγκρίσεις: μια απλή σύγκριση του 1ου μισού του 20ου αιώνα με το 2ο μισό, σίγουρα θα μας υπενθυμίσει ότι τα αγαθά της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε αυτήν τη γωνιά του κόσμου δεν υπήρξαν δεδομένα, και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως δεδομένα. Η ίδια η δημιουργία της ΕΟΚ και μετέπειτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί από μόνη της μία υπενθύμιση. Αντιστοίχως, οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και ότι οι κρίσεις, μικρές ή μεγάλες, μπορεί να αποτελέσουν αφορμή γενικότερης αποσταθεροποίησης.

 Η απάντηση σε αυτή τη διαπίστωση δεν μπορεί να είναι άλλη παρά περισσότερη συνεργασία, περισσότερος συντονισμός, περισσότερη ετοιμότητα σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Η σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα υποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι ανάγκη να εντατικοποιήσουμε τον συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν επιθυμούμε η Ένωση να αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της, καθώς επίσης και την αποτελεσματικότητά της στην κατάκτηση των στόχων της στον τομέα εξωτερικής πολιτικής.

 Το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Πάνω σ’ αυτό θα πρέπει να χτίσουμε περισσότερο, ώστε να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στις προκλήσεις και τα διλήμματα ασφάλειας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις: να έχει τον ρόλο που αντιστοιχεί στο οικονομικό της μέγεθος, να μετέχει και να συνδιαμορφώνει το διεθνή γεωπολιτικό συσχετισμό, να έχει ενιαία και σθεναρή στάση, βασισμένη στη διεθνή νομιμότητα και χωρίς εσωτερικές αντιφάσεις, η οποία θα προστατεύει τα ευρωπαϊκά αλλά και τα διεθνή συμφέροντα. Με μία λέξη, σ’ ένα κόσμο πολυπολικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο, να κατακτήσει τη θέση που της αναλογεί. Αυτό αναμένουν τόσο οι πολίτες της, όσο και ο υπόλοιπος κόσμος από αυτήν.

 Σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια περιφέρεια σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης, όπου θα ακτινοβολούμε τις αξίες και τις αρχές μας και θα προσφέρουμε τη συνδρομή μας σε όσους την έχουν ανάγκη. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να εργαστούμε με βάση την αλληλεγγύη και τη συνυπευθυνότητα.

Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση στην κρίσιμη αυτή φάση είναι επικίνδυνη για το μέλλον της Ευρώπης.»

 Η Διάσκεψη διοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σ΄ αυτοί μετέχουν εκπρόσωποι των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κοινοβουλίων της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων των υπό ένταξη χωρών.