«Να φύγουν οι κατοχικές δυνάμεις, να φύγει ο στρατός κατοχής. Θα πρέπει να σταματήσει ο εποικισμός, να γυρίσουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους» ζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο γ.γ.του ΚΚΕ χαρακτήρισε το Κυπριακό «διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής» και πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι χρειάζεται μια Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς τοποτηρητές και επικυρίαρχους, χωρίς προστάτες, με τον λαό κυρίαρχο στη χώρα του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να καθορίζουν ειρηνικά και αρμονικά τις ζωές τους, για την ευημερία του ίδιου του κυπριακού λαού, των λαών γενικότερα της περιοχής».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του ΚΚΕ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό τόνισε:

«Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα, εκφράσαμε και στον πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας τις ανησυχίες μας και τις επιφυλάξεις μας για όλες τις εξελίξεις και από αυτή την άποψη θα πρέπει να βρισκόμαστε και στην Ελλάδα σε ετοιμότητα, αλλά και ο κυπριακός λαός να παρακολουθεί από κοντά όλες αυτές τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων. Έχουμε πείρα και από το παρελθόν. Άρα οι ανησυχίες μας είναι βάσιμες, αυτές εκφράσαμε και θα πρέπει ακόμα πιο στενά να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα».