Τον μεγάλο θαυμασμό της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για τον δύσκολο δρόμο της Ελλάδας, εξέφρασε ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή της, στις 11 Απριλίου, στην Αθήνα.

«Η καγκελάριος έχει εκφραστεί, επανειλημμένα, δημοσίως για το με πόσο θαυμασμό βλέπει την ελληνική πορεία, για το ότι η ίδια έχει επίγνωση του πόσο δύσκολος είναι για μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού αυτός ο δρόμος, ο οποίος, όμως, δείχνει τώρα τις πρώτες επιτυχίες. Και για αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσει επιτόπου, με τον κ. Σαμαρά και άλλους» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν χρειάζεται ιδιαίτερος λόγος» για να επισκεφθεί η κυρία Μέρκελ την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στη στενή σχέση συνεργασίας των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα είναι στενός εταίρος της Γερμανίας, υπάρχει στενή συνεργασία. Κατά την περίοδο της κρίσης του ευρώ αυτή η συνεργασία ήταν ιδιαίτερα στενή» δήλωσε.

Όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, η συνάντηση της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της επόμενης Παρασκευής, ενώ οι υπόλοιπες επαφές της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ενόψει της επίσκεψης.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η κυρία Μέρκελ πρόκειται να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια επίσκεψη για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Σόιμπλε: «Έλληνες, να μην παρασύρεστε από ανεύθυνους πολιτικούς»

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και, εάν οι Έλληνες συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, έχουν σημαντικές πιθανότητες να τα καταφέρουν» δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στον ελληνικό λαό γι αυτά που υπομένει» τόνισε και κάλεσε τους Έλληνες «να μην παρασύρονται από ανεύθυνους πολιτικούς».

«Οι Έλληνες υποφέρουν από τα μέτρα εξυγίανσης» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε ενώ απέδωσε, ωστόσο, τα σημερινά προβλήματα στις παραλείψεις των περασμένων δεκαετιών, τις οποίες οι Έλληνες καλούνται σήμερα να πληρώσουν και διευκρίνισε ότι η Ευρώπη και η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνες για τα προβλήματα της Ελλάδας. Κάλεσε δε τους Έλληνες πολίτες να μην παρασύρονται από ανεύθυνους πολιτικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ευθύνονται άλλοι για τα προβλήματά τους.