Δημοσκόπηση VPRC: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ 2,5 μονάδες στις ευρωεκλογές

Δημοσκόπηση VPRC: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ 2,5 μονάδες στις ευρωεκλογές

Προβάδισμα 2,5 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. νέα δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό της ιστοσελίδας newsit. Η δημοσκόπηση της VPRC έγινε στις 1 και 2 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ατόμων. Σημειώνεται ότι στην δημοσκόπηση δεν αποτυπώνεται η αντίδραση των ψηφοφόρων για την υπόθεση Μπαλτάκου. 

Από τα αποτέλεσματα προκύπτει ότι με αστάθμιστα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πρώτος διαφορά 3,2% από τη Ν.Δ

Αναλυτικά, στην εκτίμηση ψήφου η δημοσκόπηση της VPRC δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 27,5% και στη Ν.Δ. 25%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 11%, ενώ ακολουθούν το «Ποτάμι» με 7,5%, το ΚΚΕ με 7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6%, η "Ελιά" με 5%, η ΔΗΜΑΡ με 2,5%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα επιλέξει το 8,5%.

Με αστάθμιστα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 17,2% και η ΝΔ 14%. Το «Ποτάμι» έχει ποσοστό 6,9% η Χρυσή Αυγή 6,7%, το ΚΚΕ 4,8%, οι ΑΝΕΛ 3,8%, η Ελιά 2,7% και η ΔΗΜΑΡ 1,5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 14,7% και εκείνων που δεν θα ψηφίσουν 5,2%.

Τα εσωτερικά θέματα της χώρας αποτελούν το βασικό κριτήριο ψήφου για την συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (69%). Πάντως, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές εμφανίζεται περιορισμένο, καθώς μόλις το 17% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πολύ, το 24% ότι ενδιαφέρεται αρκετά και το 41% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται σχεδόν καθόλου.

Στο ερώτημα αν θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές, το 60% απαντά «σίγουρα ναι» και «σίγουρα όχι» το 14%.

Στην έρευνα, οι πολίτες εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν την Ε.Ε. με «περισσότερο φόβο για το μέλλον» (52%) και λιγότερο ως πηγή ελπίδας. Επίσης, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τον τρόπο λειτουργίας της (53%). Κρίνουν δε σε ποσοστό 66% ότι η Ελλάδα «μάλλον δεν ωφελείται» από τις πολιτικές που εφαρμόζει η Ε.Ε.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο