Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να κλείσει τη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξήγησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, παρουσιάζοντας παράλληλα τη διακήρυξη του συνδυασμού του «180 μοίρες» για την Περιφέρεια της Αττικής.

Όπως δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, αποφάσισε να υπηρετήσει την Αττική για τους εξής λόγους:

  • Πρώτον, γιατί πιστεύω στη νίκη. Και θέλω να τη μοιραστώ με όλους τους κατοίκους της Αττικής.Από τα Κύθηρα ως τον Ωρωπό, και από τα Μέγαρα ως το Μαραθώνα και το Λαύριο.
  • Δεύτερον γιατί η Αττική είναι ανάγκη να αλλάξει πρόσωπο, να κάνει στροφή στο μέλλον,να διεκδικήσει μια καλύτερη, πιο ανθρώπινη μοίρα.
  • Και τρίτον, γιατί θέλω και μπορώνα υπηρετήσω αυτόν τον ρόλο. Απέκτησα ως ευρωβουλευτής ικανή εμπειρία, για να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα, ιδέες για το μέλλον,αλλά και πρόσθετους κοινοτικούς πόρους, για να τις κάνουμε πράξη. Επενδύω, ταυτόχρονα, στη δύναμη της συλλογικότητας, της ισχυρής ομάδας. Άνθρωποι, ικανοί και έντιμοι, ειδήμονες και γνώστες των προβλημάτων, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον ίδιο σκοπό. Αφήνουμε στην άκρη το «εγώ» και βάζουμε μπροστά το «εμείς». Συγκροτούμε μια δυναμική κοινότητα γνώσης, θέλησης και ήθους.Με ένα και μόνο σκοπό: Την Αττική που θέλουμε και μπορούμε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι γνωρίζει καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και ειδικότερα η Αττική, αλλά την ίδια ώρα γνωρίζει τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές της. «Η Αττική δεν είναι μια αόριστη έννοια. Είναι ο τόπος, η πόλη, η κοινότητα, η γειτονιά μας. Είναι η ζωή, το παρόν και το μέλλον τεσσάρων εκατομμυρίων Ελλήνων. Ένα πανέμορφο, και ξακουστό, από πανάρχαια χρόνια,κομμάτι της Ελληνικής γης. Ένας τόπος που έδωσε τα φώτα του στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Είχε παγκόσμια εμβέλεια. Είχε ισχυρή οντότητα. Και ισχυρή ταυτότητα», είπε μεταξύ άλλων.

«Η Αττική έχει δικαίωμα να ανοιχτεί στην Ευρώπη και τον κόσμο. Να γίνει η σημαντικότερη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη της Ανατολικής Μεσογείου. Να αποκτήσει νέα πνοή. Νέα δυναμική. Η Αττική έχει δικαίωμα να ορίσει τη μοίρα της», είπε.

Το σχέδιο του Γιώργου Κουμουτσάκου 

  • Θεμελιώδης αρχή: Το φως. Περισσότερο φως παντού. Όλα με κανόνες και διαφάνεια. 
  • Κοινές δεσμεύσεις: Η συστράτευση, η σύνθεση, η συμμετοχή.
  • Κοινοί στόχοι:  Η Αλληλεγγύη και πρόνοια, με ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η Ανάπτυξη και απασχόληση. Η Κατάκτηση της αίγλης που δικαιούται η Αττική.

Το πρόγραμμα του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής είναι χτισμένο σε τρεις άξονες:

  1. Κοινωνική συνοχή, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλληλεγγύη με αξιοπρέπεια.
  2. Ανάπτυξη και απασχόληση.
  3. Άξονας τρίτος: Αίγλη στην Αττική.

«Η Αττική είναι έμπνευση και όραμα. Η αναγέννησή της απαιτεί μόχθο και πάθος. Χρειάζεται νέες υπερβατικές και δημιουργικές ιδέες. Έχει ανάγκη από άλλη ματιά και άλλο τρόπο δράσης.Έχει δικαίωμα να αλλάξει πρόσωπο. Έχει δικαίωμα να ορίσει τη μοίρα της. Έχει δικαίωμα να κάνει στροφή στο μέλλον.Στροφή 180ο μοιρών. Αυτή είναι η πρότασή μας. Πρόταση ρεαλιστική και οραματική. Πρόταση που μπορούμε να κάνουμε πράξη, όλοι μαζί», κατέληξε.