Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις  σε σχέση με την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Μετά την πλήρη ενημέρωση, είχαμε την ευκαιρία να επανακαταθέσουμε τις πάγιες θέσεις του κόμματός μας για τη στήριξη διαδικασιών και συνομιλιών, στην κατεύθυνση  της επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, που για μας δεν είναι άλλη από την προοπτική μιας δικοινοτικής, διζωνικής, ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία κυριότητα, μία ιθαγένεια, χωρίς τρίτους εγγυητές και χωρίς ξένα στρατεύματα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Επισημάναμε, βεβαίως, στον Πρόεδρο και τις ανησυχίες μας, δεδομένου ότι και η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή, η οικονομική κρίση σοβεί. Ως εκ τούτου, θεωρούμε πολύ πιθανόν  ορισμένοι να νομίζουν πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο πίεσης  για την επιβολή άδικων επιλογών. Επισημάναμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, και πιστεύουμε ότι δεν θα είναι αποδεκτό, ούτε από τον κυπριακό λαό,  βεβαίως, ούτε κι από την Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

 Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για την υπόθεση Μπαλτάκου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

Δεν υπάρχει θέμα Μπαλτάκου, υπάρχει θέμα Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός  είναι ελεγχόμενος για τη σχέση του στενού του  περιβάλλοντος με την ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή. Δεν μπορεί να παριστάνει τον τιμητή. Tο λιγότερο που έχει να κάνει είναι να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για τον διεθνή διασυρμό της χώρας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις φημολογούμενες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, εκ μέρους της Τουρκίας, για το  Άνοιγμα των Κεφαλαίων 23, 24, 5, 8 και 19,  για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε:

Εμείς πιστεύουμε  ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα. Οι πιέσεις, όπως είπατε, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν είναι ώρα η ελληνική πλευρά να κάνει κινήσεις χωρίς συνεννόηση μάλιστα με την κυπριακή, πόσο δε μάλλον όταν είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες που θα επικαθορίσουν το πλαίσιο της  επικείμενης λύσης. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι κάθε τέτοια κίνηση θα ήτανε άκαιρη.