Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Αν ο Α. Σαμαράς θέλει να εμφανιστεί ως ο Έλληνας Ερντογάν, θύμα  πέμπτης φάλαγγας στην ίδια του την κυβέρνηση, τότε του ευχόμαστε καλό ταξίδι" σχολίαζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενα στην απέλπιδα προσπάθεια του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του να αποσείσουν το "Mπαλτάκειο  Αγος", αλλά και τις υπόγειες σχέσεις του Α. Σαμαρά με την 
Ακροδεξιά

Ουδείς πείθεται ότι ο πρωθυπουργικός σύμβουλος έδρασε αυτονομημένα και όπως επισημαίνεται " αν ο Α. Σαμαράς θέλει να προσφέρει υπηρεσίες στη  χώρα τότε οφείλει να την οδηγήσει σε εκλογές", ενώ η προσπάθεια ενός ολόκληρου συστήματος και του μιντιακού κατεστημένου να εμφανισθεί ο Πρωθυπουργός ως "θύμα και ταυτόχρονα αρχάγγελος της μάχης κατά της ακροδεξιάς καταντά ανεκδοτολογική παράσταση" σχολιάζουν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα λένε ότι η προσπάθεια να εμφανισθεί το κόμμα  της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τουλάχιστον "συμπλέων" με τη Χρυσή Αυγή, καθιστά τους εμπνευστές αυτής της προσπάθειας "γραφικούς και μάλλον ακραία επικίνδυνους" και επιμένουν ότι αν "θεωρούν το ΣΥΡΙΖΑ  εύκολο στόχο τότε κάνουν όχι απλά ένα ακόμα πολιτικό λάθος, αλλά  επιχειρούν να θέσουν την Δημοκρατία υπο περιορισμούς". 

Η υπόθεση Τ. Μπαλτάκου δεν είναι παρωνυχίδα δυσλειτουργίας ενός  "σάπιου κυβερνητικού συστήματος", αλλά "η κορυφή ενός παγόβουνου που όσο λειώνει κινδυνεύει να συμπαρασύρει στον πνιγμό τους εμπνευστές της θεωρίας των γεφυρών προς την ακροδεξιά", σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν παραλείπουν με σκωπτικό τρόπο να υπενθυμίζουν τη θεωρία των  δύο άκρων, που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση, και η οποία πλέον αποδείχθηκε " μπούμερανγκ για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τους εισηγητές του δόγματος του αντικομουνισμού και της γενικότερης αντιΑριστερής 
κινδυνολογίας". 

Οπως σχολιάζουν παρατηρητές των πολιτικών γεγονότων η υπόθεση Μπαλτάκου θυμίζει τις σκοτεινότερες περιόδους του παρακράτους, ευθεία αναφορά στην προδικτατορική Καραμανλική περίοδο με τη διαφορά ότι" τότε ο Κ. Καραμανλής έδειξε πυγμή και τα βρόντηξε, ενώ ο Α. Σαμαράς επιχειρεί με την τακτική του άτακτου παιδιού να κρυφτεί πίσω από τον μέχρι χθες πρωθυπουργικό σύμβουλο". 

Το γεγονός της "πρωθυπουργικής μοναξιάς" δεν περνά απαρατήρητο από  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δίκην ερώτησης επισημαίνουν " γιατί οι άλλοτε λαλίστατοι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι κύριοι Σταμάτης, Λαζαρίδης, σιωπούν;" και σκωπτικά επισημαίνουν ότι "πιθανόν ο πρωθυπουργός να συνομιλεί εκ νέου με το Θεό". 

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την ουσιαστική άρνηση του πρωθυπουργού για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, εκτιμούν ότι "ο πρωθυπουργός επιχειρεί λάθρα να ξεπεράσει το σκόπελο, όμως οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και θα βρίσκεται κάθε μέρα σε χειρότερη θέση" Γι’ αυτό σηκώνουν το θέμα των πρόωρων εκλογών, ως η μόνη "δημοκρατική διαδικασία που μπορεί να βγάλει τη χώρα από  την πολλαπλή κρίση". 

Από την άλλη πλευρά δεν περνά απαρατήρητη η ενσωμάτωση του Ευαγ.  Βενιζέλου στο σύστημα Α. Σαμαρά. Όπως επισημαίνουν βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης "η συμπεριφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα συγχρονισμένη με εκείνη του Α. Σαμαρά, και πλέον λειτουργεί ως alter ego του πρωθυπουργού". Εκφράζουν δε την έκπληξή τους για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν ενδιαφέρεται για το "ίδιο του το κόμμα, αλλά για την προσωπική του διάσωση". Στο κάδρο βέβαια τοποθετείται πλέον και ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου, για τον οποίο σχολιάζουν " οι κινήσεις του δεν δείχνουν ένα άνθρωπο μόνο του, ήδη στοιχίζονται πίσω του στελέχη διαφόρων τάσεων του ΠΑΣΟΚ, και αν το βράδι των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ κατακρημνιστεί τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες". 

Στο ερώτημα δε αν μπορεί ο Ευαγ. Βενιζέλος να "αμυνθεί απέναντι στη διαγραφόμενη ήττα" η απάντηση είναι ξερό "όχι". Και το δικαιολογούν λέγοντας "όταν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό τότε η κατάσταση στη Χ. Τρικούπη μυρίζει μπαρούτι". 

Οι εξελίξεις προμηνύονται ταχείες και ιδιαιτέρως ¨θερμές" και όπως έλεγε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος " συνήθως ένας πρωθυπουργός πέφτει όταν πρώτον χάνει τον έλεγχο των γεγονότων και δεύτερον αποστερείται των πολιτικών του φίλων, ο Α. Σαμαράς μάλλον έχασε και τα δύο σε εξαιρετικά γρήγορο διάστημα".