«Δηλητήριο» Μπαλτάκου σε Νέα Δημοκρατία, πολιτικό σύστημα και Σαμαρά

«Δηλητήριο» Μπαλτάκου σε Νέα Δημοκρατία, πολιτικό σύστημα και Σαμαρά

Δημοσκοπική ανατροπή καταγράφεται, μετά το σκάνδαλο με τον Τάκη Μπαλτάκο. Όπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής», η οποία διενεργήθηκε σε δύο τμήματα (πριν και μετά την υπόθεση Μπαλτάκου), η βελτίωση της οικονομίας βοήθησε σημαντικά στο να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους προς τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, μετά την υπόθεση Μπαλτάκου, το κλίμα αντιστρέφεται και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών, ενώ άνοδο σημειώνουν και τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, στο διάστημα 1 και 2 Απριλίου και στο ερώτημα «Αν την επόμενη Κυριακή είχαμε Ευρωεκλογές, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 21,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,6% και τρίτο κόμμα έρχεται το «Ποτάμι» με 9,2%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,9%, με 5,8% το ΚΚΕ, με 5,4% η Ελιά και με 3,9% οι ΑΝ.ΕΛ. Η ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει ποσοστό 2,1%.

Στο δεύτερο τμήμα της δημοσκόπησης, η οποία διενεργήθηκε στις 3 Απριλίου, μετά το σκάνδαλο Μπαλτάκου, στο ίδιο ερώτημα ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μπροστά με 21,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 20,8%. Τρίτο κόμμα παραμένει το «Ποτάμι», ωστόσο με μικρότερο ποσοστό 8,5%, ενώ η Χρυσή Αυγή αυξάνει το ποσοστό της στο 7,7%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,2%, η Ελιά με 4,6%, οι ΑΝ.ΕΛ. με 4% και η ΔΗΜΑΡ με 1,7%.

Στην ερώτηση «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις, αν και με μειωμένο ποσοστό. 

Συγκεκριμένα, το διάστημα 1-2 Απριλίου, συγκέντρωνε 44,8%, έναντι 33,1% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ την 3η Απριλίου, τα ποσοστά αυτά διαμορφώθηκαν σε 41,2% και 33,3%, αντίστοιχα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο