«Ναι» σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, «ποτέ ξανά» σε «κούρεμα» του χρέους τονίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι θετικός στην παροχή νέας βοήθειας με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τα επόμενα δύο χρόνια, ωστόσο, αποφεύγει να αναφερθεί στο ύψος της ενδεχόμενης βοηθείας, αλλά παράλληλα δεν παραλείπει να επισημάνει ότι θα είναι πολύ μικρότερη από τα δύο προηγούμενα προγράμματα.

Ο κ. Σόιμπλε δεν αποκλείει μία άλλη μορφή ελάφρυνσης του χρέους, υποστηρίζοντας πως πιστεύει στη βιωσιμότητά του με στόχο το 124% του ΑΕΠ το 2020. Προσθέτει μάλιστα πως, δεδομένων των καλύτερων του αναμενόμενου «σημερινών αριθμών», δεν βλέπει «πώς θα μπορούσε να προκύψει η ανάγκη για επιπρόσθετες ενέργειες αυτή τη στιγμή».

Σε ερώτηση για το αν θα άλλαζε κάτι στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει πως μία αυστηρή δημοσιονομική πολιτική συνιστά προϋπόθεση για την ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι τα «τελευταία οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η πορεία ήταν σωστή».

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο καταβολής αποζμιώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Οι υλικές επανορθώσεις έχουν διευθετηθεί μέσω διεθνών συνθηκών» διαμήνυσε.

Όσον αφορά στο ύψος της ανεργίας στη χώρα μας, επισημαίνει πως αυτό «δεν είναι απόρροια της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτό είναι πλάνη. Και μην ακούτε όσους ισχυρίζονται ότι υπήρχε ευκολότερος τρόπος».

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα ίδια ερωτήματα με τα οποία βρέθηκε ο κ. Παπανδρέου. Αν επιθυμεί κάποιος παραμονή στην ευρωζώνη, θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες».