Άλλαξε τα δεδομένα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό η υπόθεση του Τάκη Μπαλτάκου, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής», η οποία διενεργήθηκε σε δύο τμήματα (πριν και μετά τις αποκαλύψεις).

Η βελτίωση της οικονομίας βοήθησε σημαντικά στο να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους προς τη Νέα Δημοκρατία, όμως, μετά την υπόθεση Μπαλτάκου, το κλίμα αντιστρέφεται και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών, ενώ άνοδο σημειώνουν και τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα 1 και 2 Απριλίου και στο ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε ευρωεκλογές, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 21,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,6% και τρίτο κόμμα έρχεται το «Ποτάμι» με 9,2%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,9%, με 5,8% το ΚΚΕ, με 5,4% η Ελιά και με 3,9% οι ΑΝ.ΕΛ. Η ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει ποσοστό 2,1%.

Στο δεύτερο τμήμα της δημοσκόπησης, η οποία διενεργήθηκε στις 3 Απριλίου, μετά το σκάνδαλο Μπαλτάκου, στο ίδιο ερώτημα ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μπροστά με 21,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 20,8%. Τρίτο κόμμα παραμένει το «Ποτάμι», ωστόσο με μικρότερο ποσοστό 8,5%, ενώ η Χρυσή Αυγή αυξάνει το ποσοστό της στο 7,7%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,2%, η Ελιά με 4,6%, οι ΑΝ.ΕΛ. με 4% και η ΔΗΜΑΡ με 1,7%.

Στην ερώτηση «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις, αν και με μειωμένο ποσοστό. Συγκεκριμένα, το διάστημα 1-2 Απριλίου, συγκέντρωνε 44,8%, έναντι 33,1% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ την 3η Απριλίου, τα ποσοστά αυτά διαμορφώθηκαν σε 41,2% και 33,3%, αντίστοιχα.

Ενδεικτικά της μεταστροφής του κλίματος είναι άλλα δύο ερωτήματα. Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 45,3% (39,2% πριν από την υπόθεση) έναντι 40,3% της ΝΔ (42,9% στη μέτρηση πριν από την υπόθεση). Παράλληλα, σε ερώτηση για την καταλληλότερη κυβέρνηση με κορμό ΝΔ ή κορμό ΣΥΡΙΖΑ, πριν από την υπόθεση Μπαλτάκου η πρώτη επιλογή συγκέντρωνε 42,5% έναντι 35,3%, όμως μετά τις αποκαλύψεις, τα ποσοστά έγιναν, αντίστοιχα, 40,5% και 37,8%.

Στο ερώτημα για το ποια κυβέρνηση είναι καταλληλότερη για να κληθεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της οικονομίας και της κοινωνίας αυτήν τη δεκαετία, το 40,5% επιλέγει μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, το 37,8% μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 21,7% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Η πλειοψηφία των πολιτών, πάντως, δεν επιθυμεί να υπάρξουν και βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, σε ποσοστό 55,2%, ενώ υπέρ της τριπλής κάλπης είναι το 35,9%.

Διάχυτη είναι η απαισιοδοξία στους Έλληνες. Το 63,8% θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς το χειρότερο, το 25% προς το καλύτερο και το 10,8% πιστεύει πως δεν αλλάζει κάτι.