current views are: 1

6 Απριλίου 2014
Δημοσίευση10:08

Βενιζέλος: Είχα προειδοποιήσει για Μπαλτάκο – Βγαίνουμε από την κρίση

«Είμαστε πολύ κοντά, στη στροφή για την έξοδο από την κρίση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις ευρωεκλογές και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «άθλιο» το περιστατικό Μπαλτάκου και υποβαθμίζοντας το ζήτημα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

 

Δημοσίευση 10:08’
αρθρο-newpost

«Είμαστε πολύ κοντά, στη στροφή για την έξοδο από την κρίση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις ευρωεκλογές και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «άθλιο» το περιστατικό Μπαλτάκου και υποβαθμίζοντας το ζήτημα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

 

«Είμαστε πολύ κοντά, στη στροφή για την έξοδο από την κρίση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις ευρωεκλογές και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «άθλιο» το περιστατικό Μπαλτάκου για τον οποίο είχε προειδοποιήσει, όπως είπε, ενώ υποβάθμισε το ζήτημα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Οι επόμενοι δύο μήνες έως τις ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά πυκνοί, κρίνεται η στρατηγική κατεύθυνση της χώρας, τώρα πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τις σκληρές θυσίες του λαού γιατί η χώρα μπορεί να αποκαταστήσει τη φυσιογνωμία της, να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να γίνει ξανά ουσιαστικά ισότιμο μέλος της Ε.Ε.».

Οι πυλώνες της ανάκαμψης

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στους 6 πυλώνες (πολιτικός, δημοσιονομικός, αναπτυξιακός, κοινωνικός, θεσμικός, διεθνής και ευρωπαϊκός) για τον «δρόμο της ανάκαμψης» «που ανοίγεται μπροστά μας», κάτι που, όπως είπε, πιστοποίησε και ο ίδιος στις επαφές, κάτι που γνωρίζουν οι ξένοι ηγέτες, «πολύ περισσότερο η κυρία Μέρκελ». Υποστήριξε δε ότι αν και δεν έχουμε περάσει την κρίση ακόμα, «είμαστε πολύ κοντά, στη στροφή για την έξοδο από την κρίση και σημείωσε ότι «η σταθερότητα της χώρας είναι εθνικό αγαθό που κανείς δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση ούτε άμεσα ούτε έμμεσα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στους πυλώνες της ανάκαμψης, τόνισε ότι ο πρώτος είναι ο πολιτικός, η σταθερότητα, η εθνική ενότητα, η ανάδειξη της έννοιας της υπευθυνότητας.

Αναφορικά με τον δημοσιονομικό πυλώνα, σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι κάτι αδιάφορο για τους πολίτες, αλλάζει τη ζωή τους δραστικά και αποτελεί «πιστοποίηση της αλλαγής της σελίδας, γιατί μαζί με αυτό έρχεται η βιωσιμότητα του χρέους». Χαρακτήρισε δε «τραγικό λάθος» να αμφισβητείται στην Ελλάδα η βιωσιμότητα του χρέους. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η χώρα ετοιμάζεται για επάνοδο στις αγορές, σταδιακή και προστατευμένη» που «είναι χρήσιμη γιατί μας επιτρέπει να επανατοποθετηθούμε στις αγορές, οι οποίες «δέχονται με χαρά την αλλαγή στην Ελλάδα».

Μιλώντας για τον αναπτυξιακό πυλώνα, έκανε λόγο για την επανέναρξη των οδικών δικτύων, ενώ γενικά υποστήριξε ότι το θέμα της ανεργίας μπορεί να λυθεί ουσιαστικά μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στον κοινωνικό πυλώνα, στα μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στην Ελλάδα να μην υπάρχει άνθρωπος χωρίς ασφάλιση υγείας και πρόσθεσε ότι «χτυπάμε την απόλυτη φτώχεια με σειρά μέτρων και το πρωτογενές πλεόνασμα και προχωράμε στο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης και με τη συμβολή της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σχετικά με τον θεσμικό πυλώνα, είπε ότι όλοι θέλουν ένα κανονικό κράτος και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι είναι σημαντικό το να μην υπάρχει το άγχος των απολύσεων και πως η κινητικότητα χωρίς απολύσεις είναι κάτι καλό. Στον ίδιο πυλώνα εντάσσεται και το αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινότητα του πολίτη, μέσω της λειτουργίας της αστυνομίας.

Αναφερόμενος στον διεθνή και ευρωπαϊκό πυλώνα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ελληνική προεδρία της Ε.Ε. «πηγαίνει εντυπωσιακά καλά» και «εισπράττουμε από παντού επαίνους». Υπογράμμισε ακόμα ότι στην εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα τοποθετείται στα διεθνή ζητήματα με κριτήριο τι την ενισχύει στα δικά της ανοικτά μέτωπα. «Έχουμε ακολουθήσει μια γραμμή που μας καθιστά διεθνώς αξιόπιστους και μας δίνει κεφάλαιο στα δικά μας θέματα», σημείωσε.

Υπόθεση Μπαλτάκου

Επιπλέον, είπε ότι και με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου και την αναζωπύρωση της συζήτησης για τη Χρυσή Αυγή φαίνεται ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ μέσα στην κυβέρνηση, όπως και οι διαφορές του, ιστορικές ιδεολογικές, θεσμικές, με τη ΝΔ. Τόνισε δε ότι εάν στηριχθεί ο προοδευτικός πόλος στις επικείμενες εκλογές οι εσωτερικοί συσχετισμοί στην κυβέρνηση θα είναι καλύτεροι για τον τόπο. Αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή, είπε πως φαίνεται ότι έχουμε μια εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί πλήρως και χαρακτήρισε «θλιβερό» ότι «υπήρξε κυβερνητικός στέλεχος που φέρθηκε όπως φέρθηκε ο κ. Μπαλτάκος».

Παράλληλα, είπε «χαίρομαι που ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε πολύ καθαρά για το ακραίο φαινόμενο». 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε σκληρή κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για «φίλια συμπεριφορά» προς την «εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή».

Σε ερώτηση για το εάν το ΠΑΣΟΚ απαιτήσει την προώθηση νομοσχεδίων που είχε μπλοκάρει ο κ. Μπαλτάκος, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης δεν είχε νομοθετικό ρόλο.

Εσωκομματικά και Παπανδρέου

«Δεν θα ανοίξουμε εσωκομματική συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει κανένας λόγος» σχολίασε, ενώ για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι «έχει μία εκκρεμότητα. Να δει την προσπάθεια της Ελλάδας να ολοκληρώνεται».

«Δεν θεωρώ ότι ο κ. Παπανδρέου θέτει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας», σημείωσε. «Σίγουρα έχει πλήρη συνείδηση των ιστορικών αναγκών της χώρας» είπε με νόημα.

Τόνισε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την καταψήφιση του άρθρου 2 του πολυνομοσχεδίου, όπως και ότι ποτέ ο ίδιος δεν έχει επιβάλει καμία απόφαση και συμπεριφορά στους βουλευτές του κόμματος, σημειώνοντας ότι την απόφαση για ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την πήραν οι ίδιοι για να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον. Απηύθυνε δε χαιρετισμό αναγνώρισης και αγάπης προς την ΚΟ. Για το θέμα των τραπεζών είπε ότι το σχήμα της ανακεφαλαιοποίησης είναι αυτό που είχαν συμφωνήσει το 2011.

Σχετικά με ενδεχόμενες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον υπάρξει αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Βενιζέλος είπε καταρχήν ότι υποτιμάται η δυναμική της «Ελιάς» και αναρωτήθηκε χαριτολογώντας αν υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. 

Για το εάν προτίθεται να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος σε περίπτωση δυσμενούς αποτελέσματος, ανέφερε ότι ο ρόλος του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μοναδιάστατος, αλλά είναι πολυσύνθετος και ιστορικά προσδιορισμένος. «Γράφουμε ιστορία» τόνισε και πρόσθεσε: «Ας τη γράψουμε όμως σωστά». Εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός απέναντι στις δημοσκοπήσεις και υποστήριξε ότι «η Ελιά δεν σταματάει ποτέ», εννοώντας ότι το εγχείρημα θα συνεχιστεί και μετεκλογικά.

«Όχι» σε εκλογές

«Θέμα εκλογών δεν υπάρχει» είπε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι «ο κόσμος δεν τις θέλει».

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ανέφερε ότι κάθε κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανανεώνεται, να αλλάζει για το καλύτερο και πως το μείζον είναι η «εθνική συστράτευση».

Επίθεση σε ΔΗΜΑΡ

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, που υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ότι σε ένα χρόνο από τώρα τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει τόσο, ώστε η αντιπολίτευση θα είναι εκείνη που δεν θα θέλει εκλογές. Σε άλλη ερώτηση για τη δήλωση του κ. Κουβέλη ότι το ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει σε καταστροφικές πολιτικές δεν μπορεί να κάνει προτάσεις συνεργασίας, ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε πότε η ΔΗΜΑΡ «ανακάλυψε» αυτές τις «καταστροφικές» πολιτικές και εάν πρόκειται για τις ίδιες που στήριζε η ΔΗΜΑΡ, επί έναν χρόνο όσο ήταν στην κυβέρνηση. Ανέφερε, επίσης, ότι της είχε προτείνει συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012, οπότε και η πλειοψηφία στην κυβέρνηση θα ήταν προοδευτική, πρόταση την οποία η ΔΗΜΑΡ απέρριψε διότι και εκείνη ποντάρισε στην πόλωση.

Αιχμές για «Το Ποτάμι»

Για τα δημοσκοπικά ποσοστά του «Ποταμιού» είπε ότι δεν τον ανησυχεί τίποτα και παρατήρησε ότι υπάρχει μια εύκολη μετατόπιση από το «δήθεν νέο» στο «απολύτως παλιό». Υποστήριξε δε, ότι δεν έχει δει κάποια πολιτική στάση και συνεπώς δεν μπορεί να κρίνει επ’ αυτού. Αντίθετα, σημείωσε, το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς είναι το «νέο» και πως οποιοσδήποτε από τους 42 υποψηφίους θα μπορούσε να σηκώσει το χέρι και να πει «είμαι εδώ, φτιάχνω κόμμα ή κίνηση».

Σχόλιο για το χρέος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, παραπέμποντας στις θέσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, και σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των αγορών και του επιτοκίου του ESM, υποστήριξε ότι χάνεται στο βάθος του χρόνου. Το σημαντικό, είπε, είναι ότι ξαναμπαίνουμε στις αγορές, που μας αξιολογούν με θετικό τρόπο, και δανειζόμαστε ισότιμα.

Η απειλή του ευρωσκεπτικισμού

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα πολλά είδη ευρωσκεπτικισμού που θα υπάρξουν στις ευρωεκλογές, τα οποία όμως εκτίμησε ότι δεν απειλούν τις μεγάλες οικογένειες του ΕΛΚ και του ΕΣΚ. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, οι κρίσιμοι συσχετισμοί δεν είναι στην ΕΕ, αλλά στις διακρατικές και διακυβερνητικές σχέσεις, στις οποίες κρίνονται όλα.

Ανέφερε, ακομη, ότι έχει τεθεί θέμα αλλαγής συνθηκών, όμως, όπως είπε, το θέμα είναι αν με τους σημερινούς συσχετισμούς μια τέτοια συζήτηση θα πάει προς το καλό ή προς το κακό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι με χαμηλό προϋπολογισμό δεν είναι εύκολο να συζητήσεις για εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών ή για ομοσπονδιακή Ευρώπη. Δεν υπάρχουν, κατέληξε, μεγάλες δυνάμεις που να θέλουν κάτι τέτοιο, υπάρχουν έντονοι εθνικισμοί, αλλά ότι δεν υπάρχει άλλο πεδίο από την Ευρώπη και ότι πουθενά δεν είναι καλύτερα από την Ευρώπη.


σχετικα αρθρα