Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Να αφήσει πίσω της την υπόθεση Μπαλτάκου επιδιώκει η κυβέρνηση, αναδεικνύοντας εκ νέου την εγκληματική φύση της οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου και την ανάγκη να μην καταστεί αυτή διαμορφωτής της πολιτικής ζωής του τόπου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη χθεσινή του συνέντευξη τύπου, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διακρίνοντας τον σαφώς από τις πράξεις του μέχρι πρότινος συνεργάτη του, ωστόσο ο προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο παραμένει.

Γι’ αυτό υπάρχουν μία σειρά από λόγοι:

  • ουδείς, ούτε το Μαξίμου προφανώς, έχουν εικόνα για το εάν η Χρυσή Αυγή έχει και άλλα στοιχεία στα χέρια της, όπως αφήνουν να εννοηθεί τα στελέχη της, ή απλώς εκβιάζει. Ωστόσο, η “μηχανή” που στήθηκε στον Τάκη Μπαλτάκο, η συνομιλία του οποίου υπεκλάπη για να δημοσιοποιηθεί 6 μήνες αργότερα, καθιστά ως πλέον πιθανό ενδεχόμενο την ύπαρξη και άλλων οπτικοακουστικών υλικών
  • η κυβέρνηση και, συνολικά, το πολιτικό προσωπικό – εφόσον στην... ταινιοθήκη της Χ.Α. περιλαμβάνονται και στελέχη της αντιπολίτευσης – τελεί υπό ομηρία καθώς η Χρ. Αυγή εμφανώς δεν ενδιαφέρεται για την... αλήθεια αλλά θα μοντάρει κατά βούληση τις όποιες συνομιλίες στο βωμό των εντυπώσεων
  • παραμένει θολό τί επιδιώκει η “νέα γενιά” των Χρυσαυγιτών που πρωταγωνιστεί στις τελευταίες εξελίξεις. Ευνοϊκότερη μεταχείριση των ήδη προφυλακισμένων ή όσων βρίσκονται έξω από τα κελιά του Κορυδαλλού; Πάντως, η πολιτεία έδωσε ήδη την απάντησή της, παρατείνοντας την προφυλάκιση των εγκλείστων.
  • στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι ΑΝΕΛ υπερθεματίζουν σε πολεμική εναντίον της κυβέρνησης, υιοθετώντας έτσι την επιχειρηματολογία της Χ.Α. Όσα είπε ο Στάθης Παναγούλης στη Βουλή ότι η κυβέρνηση εκβίαζε τους Χρυσαυγίτες ώστε να αποσυρθούν από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες ή όσα λέει ο Πάνος Καμμένος για συμπαιγνία επιβαρύνουν το κλίμα, δίνοντας πόντους στη νεοναζιστική οργάνωση.
  • παρά τη στήριξη των ΜΜΕ και την απαξία μεγάλης μερίδας της κοινωνίας προς την Χρυσή Αυγή και τις μεθόδους της, ενδεχόμενος νέος κύκλος υποκλοπών θα επιβαρύνει το κλίμα και διεθνώς. Ηδη κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν στο περιστατικό Μπαλτάκου τη μη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Moody΄s για την ελληνική οικονομία ενώ σημειώνουν και τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε τις δύο προηγούμενες εργάσιμες ημέρες στην πορεία αποκλιμάκωσης των ελληνικών επιτοκίων. 

Με τμήματα της πολιτικής διαδρομής που έχει να πορευτεί η κυβέρνηση να μοιάζουν με κινούμενη άμμο, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν παρά να επιταχύνουν το βήμα τους προς τα εμπρός. Απέναντι στην πρόκληση της Χρυσής Αυγής δεν μπορούν παρά να απαντήσουν πολιτικά, επενδύοντας στην έξοδο στις αγορές, εντός των ημερών, στην έλευση Μέρκελ, την Παρασκευή, στην εκταμίευση της δόσης, εντός των επομένων ημερών, αλλά και στην επιβεβαίωση και διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος τον προσεχή μήνα.