ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γαλλία κινδυνεύει να γίνει επόμενο «θύμα» της γερμανικής λιτότητας

Δημοσίευση 7 Απριλίου 2014, 11:32 / Ανανεώθηκε 7 Απριλίου 2014, 16:07
Η Γαλλία κινδυνεύει να γίνει επόμενο «θύμα» της γερμανικής λιτότητας
Facebook Twitter Whatsapp

Εντείνονται οι πιέσεις του Βερολίνου προς το Παρίσι με φόντο την οικονομία, με τη γερμανική πλευρά να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα προς τη γαλλική, προαναγγέλλοντας σκληρή στάση, που προϊδεάζει για σκληρή λιτότητα στη δεύτερη ισχυρότερη χώρα της ευρωζώνης.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Εντείνονται οι πιέσεις του Βερολίνου προς το Παρίσι με φόντο την οικονομία, με τη γερμανική πλευρά να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα προς τη γαλλική, προαναγγέλλοντας σκληρή στάση, που προϊδεάζει για σκληρή λιτότητα στη δεύτερη ισχυρότερη χώρα της ευρωζώνης.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλεί συνεχώς τις τελευταίες ημέρες τη Γαλλία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, διαμηνύοντας ότι η Ε.Ε. δεν θα προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις προς το Παρίσι.

«Αναφέρομαι σε αυτό που ο Όλι Ρεν, το αρμόδιο μέλος της Κομισιόν έχει ήδη πει: η Γαλλία γνωρίζει τις υποχρεώσεις της, γνωρίζει ότι έχει ήδη λάβει δύο παρατάσεις της προθεσμίας» για να μειώσει το έλλειμμά της, τόνισε ο Σόιμπλε, στο περιθώριο της συνόδου του Ecofin στην Αθήνα. Την Παρασκευή, ο Στέφεν Ζάιμπερτ εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι πεπεισμένη «ότι η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι έχει επίγνωση των δεσμεύσεων και των ευθυνών της, ιδίως της ευθύνης της αυτό το Σύμφωνο να τεθεί σε εφαρμογή».

Στη γραμμή Βερολίνου και ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -με την «ευχή» της Μέρκελ- για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο σε αυστηρό τόνο ότι είναι κατ’ αρχήν αντίθετος στο να δοθεί στη Γαλλία επιπλέον χρόνος για να μειώσει το δημοσιονομικό της χρέος. «Η Γαλλία δεν μπορεί να λάβει ακόμη μία φορά χάρη», δήλωσε ο Γιουνκέρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο δίνοντας μια πρόγευση για τη στάση που θα κρατήσει ως πιθανός διάδοχος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Η Γαλλία εξασφάλισε πέρυσι μία διετή παράταση (μέχρι το 2015), για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%, που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, όμως, ο στόχος αυτός δεν φαίνεται εφικτός με τα υπάρχοντα δεδομένα. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε από το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE) ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2013 έφθασε στο 4,3% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης, που έκανε λόγο για 4,1%.

Το δημόσιο χρέος υπερέβη επίσης τις επίσημες προβλέψεις, ανεβαίνοντας στο 93,5% πέρυσι ενώ η κυβέρνηση το υπολόγιζε στο 93,4%.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίηση μία έκθεση-κόλαφο, θέτοντας υπό ενισχυμένη επιτήρηση το Παρίσι επικρίνοντας την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, το αυξημένο κόστος εργασίας και το υψηλό επίπεδο του χρέους της.

Η έκθεση τόνιζε ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει πολυάριθμες μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι οποίες δεν έχουν διορθωθεί με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον για τη γαλλική οικονομία το είδος της επιτήρησης η οποία εφαρμόζεται στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, δύο χώρες οι οποίες μόλις εξήλθαν από προγράμματα στήριξης.

Σχετικά με το χρέος, η Κομισιόν τόνιζε πως υπάρχει ο κίνδυνος η Γαλλία να βρεθεί «εκτεθειμένη σε αναταράξεις στις χρηματαγορές», κάτι το οποίο «θα είχε συνέπειες και στην πραγματική οικονομία».

Στις οικονομικές της προβλέψεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα τέλη του Φεβρουαρίου, η Επιτροπή είχε αναφερθεί με οξείς τόνους σε άλλο ένα πιθανό πρόβλημα για τη γαλλική οικονομία: Να εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Τα επόμενα βήματα

Ποια θα είναι όμως η στάση της Γαλλίας; Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, άφησε να εννοηθεί ότι το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση στις Βρυξέλλες κάνοντας λόγο για νέο χρονοδιάγραμμα και πως είναι «προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης να βρεθεί ένας ικανοποιητικός ρυθμός».

Ο γάλλος ΥΠΟΙΚ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον γερμανό ομόλογό του προς αυτή την κατεύθυνση, όμως με δεδομένη τη μεγάλη απόσταση που έχει η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης από την επίτευξη των στόχων, μάλλον θα γίνει δέκτης νέων προειδοποιήσεων.

Όταν το Παρίσι έλαβε την παράταση για το έλλειμμα, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα, Όλι Ρεν, διεμήνυε πως η Γαλλία σε αντάλλαγμα όφειλε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό της σύστημα, στην πολιτική της όσον αφορά τα επιδόματα ανεργίας και να ανοίξει μια σειρά κλειστών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει πάνω από το όριο του 3% το 2014 και το 2015 αν το Παρίσι δεν λάβει και νέα μέτρα. 

Η Γαλλία έχει «αρχίσει σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θα είναι εύκολες. Τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα. Αλλά είναι απολύτως απαραίτητα» τόνιζε στην έκθεση του Μαρτίου ο κ. Ρεν, ο οποίος διαμήνυσε εκ νέου το Σάββατο ότι δεν θα υπάρξουν «διευκολύνσεις» προς το Παρίσι.

Ο άξονας Βρυξελλών-Βερολίνου φαίνεται πως θα ζητήσει αποτελέσματα «εδώ και τώρα».