Τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ ζητεί να μάθει με ερώτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Με βάση τελευταία δημοσιεύματα στον τύπο αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων της Τρόικα, έχει αναδειχθεί το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ, αλλά και του κινδύνου που αποτελούν για το Ασφαλιστικό Σύστημα. Γίνεται λόγος για εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις, για τεράστιους χρόνους αναμονής αλλά και για ένα υπέρογκο οφειλόμενο ποσό. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών και μάλιστα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) δήλωσε πως η έλλειψη προσωπικού επιδεινώνει την κατάσταση και το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα αύξηση του χρόνου απονομής των συντάξεων. Οξεία είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το ΤΣΑΥ, από το οποίο οι προσερχόμενοι Υγειονομικοί προς συνταξιοδότηση πληροφορούνται ότι η σύνταξή τους θα εγκριθεί και θα καταβληθεί μετά από 18 μήνες» αναφέρεται στην σχετική ερώτηση.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

«1.  Ποίος είναι ο ακριβής συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ;
2.    Ποια είναι το συνολικό οφειλόμενο πόσο προς τους ασφαλισμένους συμπεριλαμβανομένων και των εφάπαξ;
3.    Από αυτό το ποσό ποιο τμήμα του επιβαρύνει τα ταμεία και ποιο θα έπρεπε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό; 

Παρακαλείται ο αρμόδιος Υπουργός για την κατάθεση εγγράφων σχετικά με:
 
1.    Τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων κατά ασφαλιστικό φορέα και τον διαχωρισμό τους σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
2.    Τον συγκεντρωτικό πίνακα των εκκρεμών συντάξεων από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά τον διαχωρισμό τους μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
3.    Τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ
4.    Τον διαχωρισμό κατ’ έτος των εκκρεμών αιτημάτων με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της εκάστοτε αίτησης
5.    Την μελέτη βιωσιμότητας του ΤΣΑΥ, η οποία εκπονήθηκε μετά από αίτημα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου».