Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Η υλοποίηση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α.Ω.) που παραμένουν «ακάλυπτη επιταγή» και τα οποία ξεπερνούν τα 430 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και οι πολλά υποσχόμενες επενδύσεις επιχορηγούμενων διαστημικών προγραμμάτων ήταν μεταξύ άλλων των θεμάτων που κυριάρχησαν στο ετήσιο συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια «EXPOSEC-DEFENSEWORLD 2014» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία από το Ελληνο- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την εταιρία Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε.

Το συνέδριο αυτό, στο οποίο χορηγός επικοινωνίας είναι το «newpost.gr», τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), της Ένωσης Εταιριών Αεροδιαστημικής και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ), καθώς επίσης του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ).

Η έναρξη του συνεδρίου έγινε από την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά η οποία στήριξε, ως όφειλε εξάλλου, την αναγκαιότητα ύπαρξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων:

«Για ποια Ευρωπαϊκή Βιομηχανία συζητάμε; Αντί μιας συγκεντρωτικής Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας, χρειαζόμαστε συνέργεια και αποκέντρωση ούτως ώστε τα κράτη μέλη να μη έχουν αντικρουόμενες, αλλά συγκλίνουσες ανάγκες και να ενισχύουν ως δίκτυο τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Άμυνας, σύμφωνα με τις αποφάσεις και κατευθύνσεις της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας.
Η αυτονομία και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αμυντικών βιομηχανιών ανά χώρα, με αποφυγή επικαλύψεων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, είναι εν κατακλείδι απαραίτητη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβαίνει εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν μπορεί να συμβαίνει εις βάρος της ασφάλειας ανεφοδιασμού των κρατών, δεν μπορεί να συμβαίνει καταστρέφοντας υποδομές και συρρικνώνοντας βιομηχανίες.
Δεν φθάνει μόνο να ανασχέσουμε την οικονομική κρίση. Αυτό οι Ευρωπαίοι και περισσότερο από όλους οι Έλληνες το κατορθώσαμε μέσα από θυσίες, αγώνες και κοινωνικά προβλήματα.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι θεατές των εξελίξεων, αλλά διαμορφωτές τους. Η συνεργασία των Αμυντικών Βιομηχανιών υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού και η συνεργασία με φορείς έρευνας στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, όπως τα πανεπιστήμια και σημαντικά ερευνητικά κέντρα αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον της Αμυντικής Βιομηχανίας.
Μετά την Ουκρανική κρίση, αλλά και τις αλυσιδωτές αιματηρές αραβικές εξεγέρσεις από τη Λιβύη έως το Συριακό εμφύλιο, αντιλαμβανόμαστε ότι για τις περιοχές που βρίσκονται εγγύτερα τους, αποτελεί ζωτικής σημασίας επιλογή η ενίσχυση των υποδομών στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τόσο η φύλαξη των συνόρων, όσο και η διεξαγωγή επιχειρήσεων στις περιοχές αυτές απαιτεί ασφάλεια εφοδιασμού που επιτυγχάνεται ή τουλάχιστον διευκολύνεται με υποστήριξη εκ του σύνεγγυς. Συνεπώς, οι βιομηχανικές υποδομές των πλησιέστερων χωρών παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και η βελτίωσή τους αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον».

Ο σμήναρχος Γιώργος Δελής διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων μιλώντας στο συνέδριο υποστήριξε , μεταξύ άλλων, ότι:

«Οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά, σε εκείνο που έχουν τεχνογνωσία και υποδομή. Ταυτόχρονα να κυνηγήσουν συνεργασίες που θα επεκτείνονται εκτός των Ελληνικών συνόρων. Σημείο των καιρών μας είναι η απαίτηση για τη λεγόμενη "έξυπνη εξειδίκευση". Οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες θα πρέπει να κυνηγήσουν τα επιδοτούμενα προγράμματα που έχουν να κάνουν με προϊόντα γύρω από την ασφάλεια και αυτό γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις για κατασκευές οπλικών συστημάτων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής και Άμυνας Γιώργος Τρουλινός εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αιμορραγία πολύτιμου και εξειδικευμένου προσωπικού από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Όπως τόνισε αρκετές εγχώριες αμυντικές βιομηχανίας κλείνουν ή είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης».

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού Τάσος Ροζολής και αναφερόμενος στην τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά είπε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης του συγκεκριμένου κλάδου.

Πρέπει εδώ και τώρα να υλοποιηθούν όλα τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Προγράμματα που η αξία τους κυμαίνεται γύρω στα 430 εκατ. ευρώ και αφορά εκείνα που υποτίθεται ότι εκτελούνται και εκείνα που μας χρωστούν εδώ και χρόνια, όλα από εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Ροζολής σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και είναι λάθος η εντύπωση που υπάρχει ότι παράγεται στην Ελλάδα είναι και «σαπάκι».

Αισιόδοξο βλέπει το μέλλον της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ο διευθύνων σύμβουλός της Δ. Παπακώστας λέγοντας πως η για πρώτη φορά θα κλείσει με κέρδος η εταιρία (προ φόρων και προ δανείων) το οικονομικός έτος 2013 (σύμφωνα με πληροφορίες γύρω στα 2 εκατ. ερώ . Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει ανεκτέλεστο για τα επόμενα πέντε χρόνια έργο 600 εκατ. ευρώ ενώ για το 2014 κυνηγούν συμβάσεις 100 εκατ. ευρώ. Από τα στοιχεία που ανέφερε στην ομιλία του εκτιμάται πως από το 2014 έως το 2017 θα υπάρξει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 35%.

Την πεποίθησή του ότι στο διάστημα κρύβονται οι επενδυτικές ευκαιρίες και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών κ. Θανάσης Πότσης.

«Όποιος επενδύει σήμερα 1 ευρώ στο διάστημα του γυρνούν πίσω 6 ευρώ. Η Ελλάδα διαθέτει μοναδικό ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα αυτό- όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό- που δυστυχώς φεύγουν από την Ελλάδα καθώς δεν βρίσκουν δουλειά εδώ στο αντικείμενό τους.

Και όμως υπάρχουν πολλές επιδοτήσεις στο ΕΣΠΑ. Οι ενδιαφερόμενοι ας μην ψάχνουν στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την Άμυνα γιατί δεν θα βρουν τίποτα εκεί. Να αναζητήσουν τα προγράμματα στον τομέα της ασφάλειας. Εκεί υπάρχουν πολλά χρηματοδοτούμενα. Επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο και να αναπτυχθούμε. Η αγορά του διαστήματος είναι τεράστια, καλά «μυαλά» διαθέτουμε , χρηματοδοτήσεις υπάρχουν και θα ήταν εθνικό λάθος να χάσουμε άλλη μία ευκαιρία», τόνισε ο Πότσης και πρόσθεσε: «Χρειάζεται να σκεφτόμαστε έξυπνα να είμαστε έτοιμοι και για συνεργασίες με άλλες εταιρίες πάνω στο ίδιο προϊόν. Πρέπει όμως το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας να χαράξει μία στρατηγική, να συμμετάσχει ως σύμβουλος».