«Η διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας δε θα μπορούσε παρά να γίνεται προς όφελος της εξάπλωσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη ψήφιση – στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου και στα κρυφά, χωρίς καμιά συζήτηση στη Βουλή ή οπουδήποτε αλλού – της διάταξης σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται επαγγελματική ισοδυναμία ανάμεσα στους τίτλους σπουδών των κολλεγίων και στα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ» αναφέρει σε ανακοινωσή της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος φρόντισε, μάλιστα, με περίσσιο κυνισμό να δηλώσει την ικανοποίησή του για τη μαζικότητα των αιτήσεων γι’ αναγνώριση ισοδυναμίας, ενώ διευκρίνισε, έπειτα από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ισοδυναμία αφορά του πρώτους τίτλους σπουδών, δηλαδή τα τριετή (και διετή) προγράμματα σπουδών.

 Αποδεικνύεται, μάλιστα ότι, όχι μονάχα η μνημονιακή πολιτική δεν υπαγορεύεται από την Τρόικα, στους ανήμπορούς ν’ αντιδράσουν υπουργούς, αλλά αντίθετα τα μνημόνια και τα πολυνομοσχέδια είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου η κυβέρνηση να νομοθετήσει διακαείς πόθους ετών του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας στην Ελλάδα: η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση αναβαθμίζεται, το άρθρο 16 του Συντάγματος γίνεται παρελθόν και η «αγορά» αποκτά ένα ακόμα πρόσφορο έδαφος, ενώ η κρατική γραφειοκρατία αναλαμβάνει ν’ απονέμει τα επαγγελματικά δικαιώματα στους διάφορους πτυχιούχους με πλήρως διαβλητές και αδιαφανείς διαδικασίες.

 Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν γι’ άλλα μια φορά τα προφανή: ότι η μνημονιακή πολιτική είναι ο σύγχρονος δήμιος της νεολαίας κι ότι η ανάπτυξη της «αγοράς» και της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί παρά να γίνεται εις βάρος των αναγκών των πολλών και εις βάρος της δημοκρατίας.

 Εμείς δεν θα αφήσουμε τους αγώνες ενάντια στην αναθεώρηση του αρ. 16 να μείνουν ιστορικά αδικαίωτοι. Η μόνη διέξοδος για τις νέες και τους νέους, ανεξαρτήτως αν φοιτούν στα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ ή τα κολλέγια, είναι ο αγώνας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, για αξιοπρεπή σίτιση και στέγαση, για πτυχία με αξία και αντίκρισμα, σε μια κοινωνία όπου δε θα εξουσιάζουν τα πάντα το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα, αλλά οι ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, οι δικές μας ανάγκες».