Οι Θεσσαλονικείς να στείλουν ένα καθαρό και σημαντικό πολιτικό μήνυμα ψηφίζοντας «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, στο άτυπο δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί στις 18 Μαΐου μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με το συντονιστικό πολιτών και φορέων «SOSTE το Νερό», στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 93,4».

Τα μέλη του συντονιστικού ενημέρωσαν τον κ. Τσίπρα για τους αγώνες κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και σημείωσαν πως αυτοί δεν σταματούν στο δημοψήφισμα, αλλά θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές, γιατί περιμένουν πως η κυβέρνηση θα επισπεύσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «πρώτη νίκη» τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος και σημείωσε: «Έχει τεράστια σημασία και είναι και μια νίκη της δημοκρατίας σε μια ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση στην εποχή του Μνημονίου. Όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμα, θα έχουμε πετύχει μια σημαντική ανατροπή».

Επισήμανε πως όταν είχε επισκεφθεί τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας του είχε πει ότι η ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, όπως το νερό, είναι αντισυνταγματική. Στα μέλη του συντονιστικού της πρωτοβουλίας «SOSTE το Νερό» είπε ότι η εισήγηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα είναι σύμφωνη με το γράμμα του νόμου και απευθυνόμενος στους «ενδιαφερόμενους» -κυρίως την κυβέρνηση- τόνισε:

«Αυτό ας το γνωρίζουν εκ των προτέρων. Το λέω για να το ακούσουν. Ότι είναι καλό να το γνωρίζουν. Δηλαδή, πρόκειται να προχωρήσουν, και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές, σε μια διαδικασία που θα έχει απέναντι της την πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και το Σύνταγμα της χώρας; Και με δεδομένο ότι το ανώτατο δικαστήριο που κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων αναμένεται, όταν καθαρογραφεί η απόφαση, να είναι κόλαφος και αρνητική για την ιδιωτικοποίηση; Δεν νομίζω ότι μπορεί να σταθεί με κανένα τρόπο αυτή η διαδικασία και αυτή η ιδιωτικοποίηση. Εγώ, αν θέλετε, μπορεί να έχω άποψη παρόμοια και για άλλες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά εδώ σας μιλάω με στοιχεία. Και μιλάμε με δεδομένα. Αυτή η χώρα έχει νόμους, έχει Σύνταγμα. Κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα. Εγώ θα το πήγαινα κι ένα βήμα παραπέρα και θα σας έλεγα ότι κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει και τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στη Βολιβία η σημερινή κυβέρνηση Μοράλες αναδείχθηκε μέσα από ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού από μια εταιρία που ενδιαφέρεται και για την ΕΥΑΘ.

Ο κ. Τσίπρας που επισκέφθηκε πρώτη φορά τις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 93,4» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εκπέμπει και τοπικό πρόγραμμα, ευχήθηκε «καλορίζικο».