Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Την  οριστική απεμπλοκή της από την υπόθεση με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο επιδιώκει η κυβέρνηση και για το λόγο αυτό θα αναληφθούν μια σειρά πρωτοβουλιών ολόκληρη την εβδομάδα .Με την οικονομία στην πρώτη γραμμή η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς θα σηκώσουν το θέμα της ελάφρυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων , την αύξηση της ρευστότητας μέσω της επιστροφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών , το πρωτογενές πλεόνασμα και την πιθανή έναρξη της συζήτησης για το χρέος .Κορυφή σε αυτήν την πυραμίδα  θα αποτελέσει η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την Παρασκευή.  

Η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ έρχεται να επικυρώσει τις καλές επιδόσεις της χώρας μας στην υλοποίηση του προγράμματος και  στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι δηλώσεις της θα είναι ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση .  

Τι δώρα φέρνει η Μέρκελ 

Καταρχήν ενόψει ευρωεκλογών και με τον κίνδυνο που ήδη έχει εκφραστεί από κάποιους περί ανόδου της ευρωσκεπτιστικής τάσης αλλά και των ακροδεξιών στοιχείων η Γερμανίδα καγκελάριος θα δώσει ένα σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και κάποια επίσημη συζήτηση για το χρέος.  

Άλλωστε στην κυβέρνηση θα επιθυμούσαν μια δήλωση ότι αυτή συζήτηση μπορεί να ανοίξει ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές . 

Σημαντικές θα είναι και οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για την τόνωση της αγοράς που οδηγεί στην ανάπτυξη. Τον τρόπο που θα γίνει αυτό είχαν συζητήσει Σαμαράς και Σόιμπλε την προηγούμενη εβδομάδα και δεν είναι άλλος από την αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στο Ελληνογερμανικό ταμείο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Δεν υπάρχει περίπτωση η κ Μέρκελ να μην αναφερθεί στην έξοδο της χώρας στις αγορές κάτι που θα ενισχύσει και την δική της εικόνα ενόψει ευρωεκλογών .Ακόμη και αν μέχρι την Παρασκευή η χώρα δεν έχει βγεί στις αγορές μία δήλωση της κ Μέρκελ ότι η Ελλάδα όχι θα βγει αλλά βγαίνει τώρα στις αγορές είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί αποτελεί σαφές και ηχηρό μήνυμα στους τεχνοκράτες των αγορών. 

Και το πακέτο των δώρων της κ Μέρκελ κλείνει με μία αναφορά στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα .Η Ελλάδα είναι ελκυστική για τους επενδυτές είχε πεί ο κύριος Σόιμπλε και η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να ενισχύσει περτισσότερο την άποψη αυτή . 

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν έντονες διεργασίες σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο για να εξασφαλίσουν αυτά τα δώρα της γερμανίδας καγκελαρίου και όλοι γνωρίζουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να αφήσει αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη .Άλλωστε δεν θα κάνει δηλώσεις μόνο η κ Μέρκελ αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς ......που θα  αναφερθεί εκτενώς στην δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και θα στείλει και εκείνος με την σειρά του μηνύματα προς την Ευρώπη για έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας .