Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Σε χρόνο μετά το Πάσχα τοποθετείται πλέον η διεξαγωγή της προ ημερησίας συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση Μπαλτάκου την οποία ζήτησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας. 

Παρά την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε για το ποιός φέρει την ευθύνη της αναβολής, αν δηλαδή αυτή οφείλεται στο πρόγραμμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ή σε κυβερνητικούς ελιγμούς, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα: 

  • Καθώς δεν ορίστηκε μέχρι σήμερα, η προ ημερησίας δεν μπορεί να διεξαχθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα καθώς αύριο ο κ. Τσίπρας αναχωρεί για Βρυξέλλες ενώ την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς υποδέχεται την Άγκελα Μέρκελ. 
  • Την επόμενη εβδομάδα, η Βουλή αναμένεται να κλείσει για τις εορτές του Πάσχα ενώ παραμένει άγνωστο αν θα μείνει κλειστή και την εβδομάδα μετά ή θα ανοίξει την Τετάρτη του Πάσχα 
  • Στις αρχές Μαϊου, η Βουλή αναμένεται να κλείσει ξανά ενόψει των ευρωεκλογών. Υπενθυμίζεται ότι τόσο το 2009 όσο και νωρίτερα, η Βουλή είχε κλείσει 4 – 5 εβδομάδες πριν τις κάλπες  

Ένα βασικό πολιτικό δεδομένο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι οι αντιτιθέμενες επιδιώξεις των δύο μερών: Η κυβέρνηση, υπό το φόβο μίας ακόμη διαρροής εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, θα επιθυμούσε να παραπέμψει για το μέλλον τη συζήτηση της υπόθεσης, προκειμένου να μην ακυρώσει και τη στρατηγική των θετικών ειδήσεων στο δρόμο προς την κάλπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, θέλει άμεσα να κεφαλαιοποιήσει την υπόθεση Μπαλτάκου και να αποκομίσει όσα εκλογικά οφέλη μπορεί.  

Τύποις, η διεξαγωγή της συζήτησης μπορεί να γίνει σε διάστημα ενός μήνα από την υποβολή του αιτήματος του κ. Τσίπρα, δηλαδή μέχρι τις 3 Μαΐου και καθώς η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ορίσει τις ημερομηνίες θα την παραπέμψει για αργότερα. Υπάρχει, ωστόσο, και μία ακόμη παράμετρος που δεν αποκλείεται να αποδειχθεί και ως το πλέον πιθανό σενάριο: να συμπιεστεί η διεξαγωγή της συζήτησης ανάμεσα στις ημερομηνίες ανοίγματος και κλεισίματος της Βουλής και, εν τέλει, να μην πραγματοποιηθεί... 

Αμέσως μετά το Πάσχα η προ ημερησίας για Μπαλτάκο 

Για την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα τοποθετεί η κυβέρνηση την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Μπαλτάκου. 

Όπως ξεκαθαρίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η κυβέρνηση επιθυμεί την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ», όμως προσθέτει ότι «απαιτείται η ταυτόχρονη παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών και δυστυχώς οι υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Προεδρίας καθιστούν αδύνατο τον άμεσο προσδιορισμό της ημερομηνίας», με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τον πρόεδρο της Βουλής, να προσδιοριστεί η ημερομηνία μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα. 

Η μετάθεση της συζήτησης έγινε λόγω των υποχρεώσεων που έχουν οι κ. Βενιζέλος, Τσίπρας και Μειμαράκης, εκτός Αθήνας και εκτός Ελλάδας, αλλά και λόγω της επικείμενης επίσκεψης Μέρκελ την Παρασκευή.