Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης 

Νέοι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί φαίνεται πως βρίσκονται στον ορίζοντα έπειτα από τη χθεσινή επεισοδιακή ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αφορούσε αλλαγές και παρεμβάσεις στον «Καλλικράτη». 

Ως γνωστόν, το ΠΑΣΟΚ διαφωνούσε σε τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως είχε προκύψει από την προχθεσινή συνεδρίαση. Έτσι, και παρά τις τροποποιήσεις που έκανε ο ΥΠΕΣ Γιάννης Μιχελάκης, το ΠΑΣΟΚ τελικά καταψήφισε το άρθρο 21 που σχετιζόταν, μεταξύ άλλων, με την επιχορήγηση φορέων που αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες. 

Συγκεκριμένα, το επίμαχο άρθρο έδινε τη δυνατότητα στους δήμους με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να επιχορηγούν πολιτιστικούς κι άλλους φορείς που συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή του τόπου με ποσά άνω του 1,5% επί των τακτικών εσόδων του δήμου. 

Σημειώνεται πως το άρθρο 21 καταψηφίστηκε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να μη γίνει δεκτό τελικά.

Με δύο γραμμές το ΠΑΣΟΚ στο άρθρο 24 

Ρήγματα ωστόσο δεν προκλήθηκαν μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στο ίδιο  το... ΠΑΣΟΚ, καθώς κατά την ίδια ψηφοφορία, η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίστηκε κυριολεκτικά με δύο γραμμές και σε ακόμη ένα άρθρο του νομοσχεδίου. 

Ο λόγος για το άρθρο 24, όπου ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος ζήτησε να διαγραφεί ολόκληρο, την ώρα που κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πάρις Κουκουλόπουλος διαμήνυσε πως θα ψηφιστεί. 

Ωστόσο, ο κ. Κουκουλόπουλος ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη πριν από την ψήφιση του συνόλου να προχωρήσει σε κάποιες βελτιώσεις.

«Θέλουμε να ψηφίσουμε το μισό. Από τη στιγμή που δεν χωρίζεται, το καταψηφίζουμε» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ντόλιος, ο οποίος είχε προτείνει για πλημμελήματα να μην τίθενται σε αργία οι αιρετοί χωρίς εφετειακή απόφαση, ενώ για τα κακουργήματα να τίθενται σε αργία όταν η παραπομπή έχει γίνει με αμετάκλητο βούλευμα και έχουν εξαντληθεί οι προσφυγές. 

«Το κόμμα το εκφράζει ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος όχι ο εισηγητής. Τι κάνει το ΠΑΣΟΚ κ. Κουκουλόπουλε;» τόνισε ο αντιπρόεδρος της βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

«Το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει» απάντησε ο κ. Κουκουλόπουλος. Ωστόσο, ο κ. Μαρκογιαννάκης διατύπωσε απορίες σχετικά με την ψήφο του κ. Ντόλιου.

«Ζητάμε να διαχωριστεί . Είτε να επανέλθει στο επόμενο νομοσχέδιο είτε να κάνει μια μικρή βελτίωση. Καλή τη πίστη το ψηφίζουμε και το βελτιώνουμε μετά» επανέλαβε για να ο κ. Κουκουλόπουλος και το άρθρο έγινε δεκτό.

Σημειώνεται πως η επίμαχη ρύθμιση προβλέπει πως οι αιρετοί των ΟΤΑ που παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη για πλημμέλημα, θα τίθενται σε αργία μόνο εάν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης. Επίσης θα τίθενται σε αργία όσοι έχουν διαπράξει κακούργημα αρκεί να υπάρχει πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.