Ενόψει της επίσημης επίσκεψης της καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Μέρκελ στην Αθήνα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Νότης Μαριάς, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή το θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. 

Στην επίκαιρη ερώτηση, αναφέρεται έκθεση του Ματίας Ρος προς το Γερμανικό Κοινοβούλιο για τις οφειλές της Ο.Δ. Γερμανίας προς την Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο, ατομικές αξιώσεις συγγενών θυμάτων γερμανικής κατοχής κλπ) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα» και σύμφωνα με την οποία, οι απαιτήσεις της Ελλάδος ισχύουν κανονικά. 

Επίσης αναφέρεται συνέντευξη του ο Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε στην «Καθημερινή» της Κυριακής 6 Απριλίου 2014 στην οποίαισχυρίζεται ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει δήθεν διευθετηθεί μέσω διεθνών Συνθηκών.

Ταυτόχρονα ο Νότης Μαριάς αποκαλυπτει πως, παρότι παρήλθαν 69 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχει υπογραφεί ακόμα Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Ο.Δ. Γερμανίας. 

«Δεδομένου ότι η εξόφληση των οφειλών της Γερμανίας (πλην του κατοχικού δανείου) είναι συνυφασμένη με την υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης  Ελλάδας - Ο.Δ. Γερμανίας ο Νότης Μαριάς ρωτάει τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο:

1. Εάν η Ελλάδα θα θέσει αρμοδίως δια του Υπουργού των Εξωτερικών ή δια του Πρωθυπουργού στη κ. Μέρκελ, αλλά και στις αρμόδιες γερμανικές αρχές το ζήτημα της υπογραφής Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας - Ο.Δ. Γερμανίας; 
2. Εάν η Ελλάδα θα θέσει αρμοδίως δια του Υπουργού των Εξωτερικών ή δια του Πρωθυπουργού στην κ. Μέρκελ και στις αρμόδιες γερμανικές αρχές το ζήτημα της εξόφλησης των παραπάνω οφειλών της Γερμανίας προς την πατρίδα μας, αξιοποιώντας πέραν των άλλων και την ως άνω Έκθεση του Ματίας Ρος προς το γερμανικό Κοινοβούλιο»;