Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος   

Υψηλή φορολογία ακόμη υπάρχει και πολλές φορές άδικη για αρκετές κοινωνικές ομάδες. Ανεργία επίσης υπάρχει στην χώρα μας και μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης ιδιαίτερα στους νέους. Λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να μπαίνουν και η ρευστότητα στην αγορά είναι το μεγάλο ζητούμενο για να ανασάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.Όλα αυτά ουδείς μπορεί να τα αμφισβητήσει... ωστόσο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι από εδώ και στο εξής οι οικονομικές ειδήσεις θα είναι καλές και ότι σιγά σιγά κάτι κινείται και στη αγορά και στα οικονομικά μεγέθη. Στην κυβέρνηση το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και ήδη ετοιμάζουν ένα μπαράζ καλών οικονομικών ειδήσεων που δεν θα είναι ούτε υποσχέσεις , ούτε επικοινωνιακά παιχνίδια για να κερδηθεί χρόνος.  

Η αρχή έγινε με τις ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά για τον συμψηφισμό των χρεών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και στα πρόστιμα του ΦΠΑ που αποτελούσε πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με την κίνηση αυτή, όσοι γνωρίζουν τους κανόνες της αγοράς λένε ότι οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν να χρεοκοπούν  και παράλληλα θα έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν στην αγορά προϊόντων καθώς και την πρόσληψη υπαλλήλων. Τα αποτελέσματα λένε οι ίδιες πηγές θα φανούν από τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. 

Επόμενη θετική είδηση είναι η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων για επιστροφή παρακρατηθέντων ποσών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών σε οικονομικά αδύναμους πολίτες .Μόλις αυτό το μέτρο ξεκινήσει να εφαρμόζεται οι κατηγορίες των πολιτών που θα δικαιούνται την επιστροφή θα δουν άμεσα μετρητά χρήματα στην τσέπη τους και όχι απλά μια υπόσχεση από έναν δημόσιο φορέα ότι κάποτε θα πάρουν χρήματα. 

Ακόμη μια θετική είδηση είναι οι πληροφορίες που έχουν εν πολλοίς επιβεβαιωθεί ότι οριστικοποιήθηκαν τα κριτήρια για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα. Πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας την 1η Μαίου θα πάρουν χρήματα και μάλιστα εφάπαξ, όχι σε δόσεις όπως είχε ακουστεί στην αρχή. Τα χρήματα έχουν υπολογιστεί κα θα πάνε κατευθείαν στις τσέπες των πολιτών. 

Πριν τις ευρωεκλογές η βουλή θα κληθεί να ψηφίσει ένα επιπλέον φορολογικό νομοσχέδιο που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα διορθώνει αρκετές «αδικίες» που έγινα τους προηγούμενους μήνες .«Οι πολίτες θα καταλάβουν ότι την επόμενη χρονιά θα πληρώσουν λιγότερους φόρους» τονίζει με νόημα στο Newpost κορυφαία κυβερνητική πηγή. Σε αυτό το νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση του φόρου πολυτελείας , η μείωση των τελών κυκλοφορίας για όλα τα αυτοκίνητα και αλλαγές στην φορολογία των αυτοκινήτων πάνω από 2000 κυβικά. 

Οι εντολές του Μεγάρου Μαξίμου είναι σαφέστατες προς το οικονομικό επιτελείο να τελειώνουν με την θεωρία και να περάσουν στην πράξη ή καλύτερα στις πράξεις που θα οδηγήσουν τους πολίτες στα κρατικά ταμεία όχι για να δώσουν αλλά για να πάρουν μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια... μετρητά χρήματα.