Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, επιχειρεί πλέον να κάψει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι η αντοχή που επιδεικνύει η ΝΔ οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην προσωπικότητα και το κύρος του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών.  

Η απόφαση ελήφθη λίγο πριν ξεκινήσει η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην επαρχία και υλοποιήθηκε από την πρώτη κιόλας ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.  

Σταχυολογούμε λίγα από όσα είπε ο Α. Τσίπρας εναντίον του Α. Σαμαρά, προσπαθώντας να πείσει ότι οι συναντήσεις του Τάκη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη ήταν εν γνώσει του Πρωθυπουργού:  

  • Ηθικός αυτουργός της συνωμοσίας σε βάρος της Δημοκρατίας
  • Επικίνδυνος για την ομαλότητα
  • Επικεφαλής ακροδεξιάς σέχτας 

Η επίθεση θα συνεχιστεί και από τον κ. Τσίπρα και από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια ταύτισης του κ. Σαμαρά με ακροδεξιές απόψεις. Στόχος, η μείωση της διεισδυτικότητας του Πρωθυπουργού στον κεντρώο χώρο που το τελευταίο διάστημα είχε ενισχυθεί λόγω της συμφωνίας με την τρόικα για την τελευταία δόση του δανείου. 

Ταυτοχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να «περιχαρακώσει» τη σύγκρουση μεταξύ του ίδιου και της ΝΔ, εκτιμώντας ότι ο νέου τύπου δικομματισμός θα τον ευνοήσει, καθώς έχει δυνατότητα να «αντλήσει» από τις δεξαμενές ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του ΚΚΕ.  

Έτσι εξηγείται και η απόφαση για προ ημερησίας συζήτηση του θέματος Μπαλτάκου στη Βουλή- πρόταση που αρχικώς ξένισε μιας και έδωσε την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ρισκάρει να κλείσει μια συζήτηση που τον ευνοεί. Ωστόσο η συζήτηση στη Βουλή θεωρείται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επισφραγιστεί η εντύπωση ότι η μάχη διεξάγεται μεταξύ δύο «μονομάχων».  

Με την πολιτική αυτή όμως, εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόκκινο πανί για το σύνολο των κομμάτων που θα αντιληφθούν ότι κινδυνεύουν με αφαίμαξη. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και θα στραφούν εναντίον του ανεβάζοντας τους τόνους. Δεν αποκλείεται μάλιστα, στο χορό να μπουν και οι ΑΝΕΛ, αν αντιληφθούν ότι τους παίρνει και αυτούς η… μπάλα.  

Και μπορεί το ένας εναντίον όλων να μην αποτελεί πρόβλημα όταν κάποιος αισθάνεται ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος, αλλά ως τις εθνικές εκλογές όλα δείχνουν ότι μεσολαβεί μεγάλος πολιτικός χρόνος. Ιδιαιτέρως όταν ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για νίκη στις ευρωεκλογές και (εν ευθέτω χρόνω) στις εθνικές…