Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Από μαχητικά αεροσκάφη γέμισε το F.I.R. Αθηνών , το σύνολου του Στόλου έχει πάρει θέσεις μάχης θέτοντας σε πλήρη λειτουργία τα οπλικά του συστήματα και ο Στρατός αναπτύχθηκε σε θέσεις διασποράς εκτοξεύοντας πραγματικά πυρά κατόπιν συγκεκριμένων εντολών που έχουν δοθεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου.

Η πλήρη αυτή ενεργοποίηση της αμυντικής μηχανής της χώρας, που συντελείται τις μέρες αυτές, θυμίζει την ετήσια άσκηση Παρμενίων ,που δεν υπάρχει άλλη μεγαλύτερη του Πενταγώνου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος παρακολουθεί τις σύνθετες διακλαδικές επιχειρήσεις που διεξάγονται μέρα και νύχτα τεστάροντας τις τακτικές που ακολουθούνται πόσο αποτελεσματικές είναι και αν παρατηρούνται πουθενά «μαύρες τρύπες». Σε καθημερινή βάση ενημερώνει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Εδώ και ένα χρόνο οι ασκήσεις που διεξάγονται στον Ελλαδικό χώρο δεν έχουν προηγούμενο.

Οι επιχειρήσεις αυτές ,που μέχρι πρόσφατα ,ήταν μεμονωμένο γεγονός είναι πλέον καθημερινότητα. Τα άρβυλα στην κυριολεξία έχουν «λιώσει». Όλοι οι ένστολοι πλέον δεν προλαβαίνουν να ξεκουραστούν από την μία άσκηση και αμέσως συμμετέχουν στην επόμενη.

Υπάρχει η εκτίμηση ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε στενή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ θέλουν όχι μόνο να φτάσουν αλλά και να ξεπεράσουν την ετοιμότητα αλλά και το μαχητικό επίπεδο ακόμα και του Ισραήλ.

Το μήνυμα έστειλε προς κάθε κατεύθυνση και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μέσω του tweeter χαιρετίζοντας όπως ανέφερε τις δεκάδες ασκήσεις που γίνονται σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. 

Μάλιστα ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας επιβαίνει από τις πρωινές ώρες στην πυραυλάκατο ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ και παρακολουθεί την εξέλιξη των ασκήσεων «ΛΑΙΛΑΨ 14»,«ΟΡΜΗ 3/14» και «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 1/14». Συμμετέχουν φρεγάτες, ταχεία σκάφη , υποβρύχια, αρματαγωγά, ελικόπτερα ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και πλοία Γενικής Υποστήριξης των επιχειρήσεων.

Πληροφορίες θέλουν ο αρχηγός Στόλου να βρεθεί και στα κέντρα επιχειρήσεων των φρεγατών «ΙΚΑΡΙΑ» και «ΝΑΒΑΡΙΝΟ». Η παρουσία του αντιναυάρχου Π. Λίτσα στο βορειοανατολικό Αιγαίο δεν είναι τυχαία. Έχει το δικό της συμβολισμό.

 

Την περασμένη Τρίτη η 96 Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής πήρε εντολή να λάβει θέσεις διασποράς και να πάνε στα παράλια αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού αλλά και ρυμουλκούμενες. Οι περισσότερες ακτές γέμισαν από επανδρωμένα οπλικά συστήματα βαρέως τύπου και όχι μόνο (άσκηση «Βροντή»).

 

Στην Ανδραβίδα επικρατεί πολεμικός πυρετός καθώς εκεί έχει στηθεί το στρατηγείο της σύνθετης αεροναυτικής άσκησης «Ηνίοχος» η οποία περιλαμβάνει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων με τακτικές που πρώτη φορά δοκιμάζονται. Συμμετέχουν 32 μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων, ένα ιπτάμενο ραντάρ, ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού και κομάντος του Ειδικού Τμήμα Αλεξιπτωτιστών . Στους τελευταίους έχει δοθεί η αποστολή να περάσουν κρυφά πίσω από τις γραμμές του «εχθρού» και να καταδεικνύουν με λέϊζερ τους στρατηγικούς στόχους που πρέπει να πλήξουν τα ελληνικά μαχητικά .Στην «καρδιά» των επιχειρήσεων βρέθηκαν , πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και οι Αρχηγοί, ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαϊτσης. Στην επιχείρηση αυτή που ολοκληρώνεται την Παρασκευή συμμετέχουν 18 πλοία του Στόλου ( που ταυτόχρονα λειτουργούν και σε άλλες ασκήσεις), μονάδες του Στρατού Ξηράς, του αντιαεροπορικού πυροβολικού και της Αεροπορίας Στρατού.

 

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε και η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΒΕΡΣΗΣ» η οποία πραγματοποιήθηκε στο πεδίο ασκήσεων - βολών του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού, στην Θήβα. Κατά την διάρκεια της άσκησης, εξετάσθηκε από τακτικής άποψης η

Πυροβολαρχία σε όλες τις φάσεις του αγώνα καθώς και οι διαδικασίες για την εκτέλεση όλων των ειδών βολών πυροβολικού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ταχεία ανάπτυξη της Πυροβολαρχίας και την τακτική «Βάλλω και μετακινούμαι», σε συνδυασμό με το Σύστημα Τακτικού και Τεχνικού Ελέγχου Πυρός (ΣΤΤΕΠ) «ΔΙΑΣ», για την εκπομπή εύστοχων και ταχέων πυρών, με την προϋπόθεση της αυξημένης επιβιωσιμότητας.

Και η άσκηση «Noble Dina» έχει μετατρέψει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου σε «εμπόλεμη ζώνη».

Πολεμικά πλοία, ελικόπτερα, μαχητικά, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ελικόπτερα να έχουν χωρίσει τη θαλάσσια περιοχή σε τομείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σκάφη του εχθρού πριν αυτά κτυπήσουν. Συμμετέχουν και ναυτικές δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη περιοχή κρίνεται πολύ σημαντική στρατηγικά , μετά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρέθηκαν στην Κύπρο και και για εκείνα που εικάζεται ότι υπάρχουν.

Σε ένα από τα σενάρια της άσκησης θα κληθούν οι συμμαχικές δυνάμεις να προστατεύουν και τη Σούδα.

ΟΙ Η.Π.Α. συμμετέχουν με ένα αντιτορπιλικό ενώ από το Ισραήλ ένα υποβρύχιο κλάσης Dolphin, μία κορβέτα κλάσης Sa'ar 5, δύο σκάφη Sa'ar 4.5 και με μία μονάδα ειδικών δυνάμεων "Snapir".