current views are: 1

9 Απριλίου 2014
Δημοσίευση11:55

Άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο ρίχνει στο τραπέζι ο Μητσοτάκης

Την πλήρη αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις υποσχέθηκε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας παράλληλα ότι η τρόικα ζήτησε 16.000 επιπλέον διαθεσιμότητες, αλλά αυτός ο στόχος απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά. 

Δημοσίευση 11:55’
αρθρο-newpost

Την πλήρη αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις υποσχέθηκε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας παράλληλα ότι η τρόικα ζήτησε 16.000 επιπλέον διαθεσιμότητες, αλλά αυτός ο στόχος απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά. 

Την πλήρη αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις υποσχέθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι μπορεί να ανοίξει συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. 

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Βήμα», ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Η τρόικα προσήλθε στη διαπραγμάτευση ζητώντας επιπλέον 16.000 δημοσίους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Αυτός ο στόχος δεν υπάρχει. Αποσυνδέουμε πλήρως την κινητικότητα από ενδεχόμενες απολύσεις».

O υπουργός είπε ακόμα: 

«Πιστεύω ότι πλέον είμαστε ώριμοι να ανοίξει συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Είναι ένα ζήτημα που θα συζητήσουμε (αν θα αφορά τους νέους ή τους παλιούς), γιατί υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, αλλά η κοινωνία είναι ώριμη να ανοίξει ζήτημα άρσης μονιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Τονίζω ότι αυτό, για να γίνει, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, άρα δεν είναι άμεσο, αλλά στην ατζέντα πρέπει να μπει και αυτό. Η ήπια εκδοχή είναι να αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο. Ούτως ή άλλως, θυμίζω κάτι που έχουμε αμελήσει: ότι από τον υφιστάμενο Κώδικα και τη νομοθεσία προβλέπεται διετής δοκιμαστική περίοδος στο Δημόσιο. Δεν εφαρμόζεται, όμως, ποτέ και ένα πρώτο βήμα θα ήταν να την εφαρμόσουμε και εάν σ’ αυτήν τη διετία εντοπίσουμε περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Δημοσίου, αυτοί να μην αποκτούν το καθεστώς του μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου».

Όσον αφορά στην υπόθεση του Τάκη Μπαλτάκου, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η ΝΔ μπορεί να εκφράσει καλύτερα από κάθε άλλο κόμμα τους πολίτες εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος.

«Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα. Η ιδεολογική της ταυτότητα είναι δεδομένη» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σχετικά με την  έξοδο της χώρας στις αγορές, δήλωσε πως «είναι μια κίνηση αποκατάστασης της κανονικής λειτουργίας της οικονομίας». «Αν γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω έξι μήνες και υποστηρίζαμε ότι σήμερα θα ήταν έτοιμη η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο, θα λέγατε ότι είμαστε τρελοί» τόνισε ο υπουργός.

«Είναι μια επιτυχία της χώρας, όχι μόνο της κυβέρνησης»  τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είπε πως «το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται με ένα αξιοπρεπές επιτόκιο δανεισμού αποδεικνύει ότι το ρίσκο χρεοκοπίας της χώρας ανήκει στο παρελθόν».


σχετικα αρθρα