Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Με εκτενείς αναφορές, με θετικά σχόλια αλλά και επιφυλάξεις, υποδέχονται τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης την επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Η ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal γράφει ότι «η Ελλάδα εκδίδει το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο από την εποχή του πακέτου στήριξης». Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η εξέλιξη αυτή θέτει ένα «σημαντικό ορόσημο» για την ανάκαμψη της Ελλάδας έπειτα από μία κρίση χρέους που άφησε τη χώρα έξω από τις διεθνείς αγορές ομολόγων, υποχρεώνοντλας την σε δύο πακέτα διάσωσης και αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 200 δισ. ώστε να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση».  

Το πρακτορείο Reuters γράφει ότι «τελειώνει η εξορία της Ελλάδας από την αγορά ομολόγων την Πέμπτη». Η αναφορά τονίζρι ότι η χώρα μας «μετά τον κίνδυνο να οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης πριν από δύο χρόνια θα εκδόσει το πρώτο της μακροπρόθεσμο ομόλογο έπειτα από τέσσερα χρόνια, στοχεύοντας να στείλει ένα ισχυρό πολιτικό και οικονομικό μήνυμα, ότι είναι σε δρόμο εξόδου από την κρίση».

«Η Ελλάδα βουτάει ξανά στην αγορά ομολόγων» αναφέρουν οι New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα έγινε το επίκεντρο στης ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, οι αξιωματούχοι σήμαναν μία θριαμβευτική επιστροφή στην διεθνή οικονομική σκηνή, ανακοινώνοντας σχέδια για πώληση μεκροπρόθεσμων ομολόγων για πρώτη φορά αφότου η χώρα έλαβε 240 δισ. από τα πακέτα στήριξης». Παράλληλα, επισημαίνονταικαι οι επιφυλάξεις των αναλυτών σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Το BBC στην αναφορά του επισημαίνει ότι «η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με πενταετές ομόλογο» σημειώνοντας επίσης τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας.

Τι αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Αναφορές και σχόλια για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, κάνει το σύνολο του γερμανικού Τύπου, ο οποίος υποδέχεται την σχετική ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων με θετικά σχόλια, χωρίς, ωστόσο, να απουσιάζει η κριτική και η διατύπωση επιφυλάξεων από αναλυτές.

«Ο υποψήφιος για χρεοκοπία επιστρέφει» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της οικονομικής Handelsblatt το οποίο αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση μετά την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Θέτοντας, ωστόσο, το ερώτημα «είναι αυτό το τέλος της κρίσης;» απαντά ότι «είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς» και επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο του 5%.

Η ανακοίνωση της έκδοσης αποτελεί το βασικό θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Spiegel, το οποίο, σε πρακτορειακό δημοσίευμα, αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με το επιτόκιο που θα εξασφαλίσει η Αθήνα κάνουν λόγο για ποσοστό 4,75- 5,25%.