Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση προκάλεσε σήμερα η πολυαναμενόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με τις δύο πλευρές να επιδίδονται σε σειρά δηλώσεων, εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος, Γιώργος Σταθάκης, εκτίμησε ότι η έξοδος στις αγορές αυτή τη στιγμή «εξυπηρετεί μόνο πολιτική σκοπιμότητα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία και άλλες χώρες, ενόψει των ευρωεκλογών». Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι υπάρχουν «τρεις λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να βγει αυτή τη στιγμή η χώρα στις αγορές.

Με τη σειρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Το έχει καταλάβει πια κάθε Έλληνας. Ο κ. Τσίπρας δυσαρεστείται με την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να βγει στις αγορές. Ο κ. Τσίπρας θέλει να συνεχιστεί το μνημόνιο για να έχει λόγο ύπαρξης. Ο κ. Τσίπρας θέλει να μείνει στη μιζέρια του» τόνισε. «Τον αφήνουμε εκεί. Η Ελλάδα προχωράει» κατέληξε.

«Κόντρα» και στη Βουλή

Και εντός του κοινοβουλίου, το κλίμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ήταν οξυμένο.

«Τι θρήνος, τι οιμωγές, τι πανικός που η χώρα βγαίνει στις αγορές, θα μπορεί να δανείζεται ξανά, δεν θα έχει ανάγκη τους δανειστές και κάποιοι δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης;», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, η οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει αρχίσει την υπονόμευση της χώρας. «Επί του πλανήτου δεν πρέπει να υπάρχει άλλη αντιπολίτευση που να υπονομεύει τη χώρα που θέλει να κυβερνήσει», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση είναι σε τέτοιο πανικό και αδιέξοδο που γι’ αυτό το λόγο κάνει απονενοημένα διαβήματα πιστεύοντας ότι θα βρει σανίδα σωτηρίας. Τέτοιο είναι η άρον άρον, βεβιασμένη και εσπευσμένη έξοδο στις αγορές που την εμφανίζει ως προεκλογικό χαρτί και αντιπερισπασμό στην υπόθεση Μπαλτάκου. Λυπάμαι πάρα πολύ για την κατάπτωση», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν χρειάζεται δανεισμό.

«Εφόσον δεν έχετε ανάγκη δανεισμού για 12 μήνες γιατί σπεύδετε προεκλογικά, να βγείτε στις αγορές με πενταετή δανειοδότηση που θα είναι πάνω από το 5%, τη στιγμή που η δανειοδότηση της τρόικας είναι λίγο πάνω από 2% και τα έντοκα γραμμάτια είναι 3%; Γιατί σπεύδετε; Καβάντζα θέλετε να κάνετε πάνω στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου με προεκλογικά τρικ;», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να κοροϊδέψετε κανένα. Ο κόσμος ξέρει και αυτά που σχεδιάζετε πέφτουν στο κενό γιατί ο κόσμος ζει τον καθημερινό του εφιάλτη».

«Είναι η πιο ακριβή προεκλογική καμπάνια κόμματος», επεσήμανε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, που χαρακτήρισε «μη χρειαζούμενο» τον συγκεκριμένο δανεισμό.

«Αυτά δεν τα είπε ούτε ο Τζέρι Άνταμς, που είναι ο πολιτικός βραχίονας του ΙΡΑ και τον συναντήσατε προ ημερών, όταν η Ιρλανδία βγήκε στις αγορές. Άφησε τη χώρα του να βγει στις αγορές», απάντησε η Σοφία Βούλτεψη και επεσήμανε πως «όταν μία χώρα δανείζεται, είναι ασφαλής για να δεχθεί επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Για τους όρους του δανεισμού είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εξισώνει τα έντοκα γραμμάτια με ένα κανονικό δανεισμό» και ανέφερε ότι «από τον Φεβρουάριο που υπήρχε πρόβλημα με την τρόικα εκδίδουμε συνέχεια έντοκα γραμμάτια. Αυτό θέλετε; Να λήγει τον επόμενο μήνα και να τρέχουμε να πληρώνουμε;».

«Κρείττον το σιγάν», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Είστε οι άπιστοι Θωμάδες της χώρας». «Μην αρνείστε την πραγματικότητα. Δείτε καλύτερα πώς θα τοποθετηθείτε σε μία νέα πραγματικότητα», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «δεν πάμε στις εκλογές με δίλημμα ναι ή όχι μνημόνιο, γιατί η έξοδος στις αγορές σταδιακά είναι το τέλος των μνημονίων».

Για το επιτόκιο ο Π. Κουκουλόπουλος είπε: «Μην βιάζεστε να σχολιάσετε το επιτόκιο. Οι άλλες χώρες ξεκίνησαν με 5,5%-6,5% που πολύ γρήγορα αποκλιμακώθηκε. Το ίδιο θα γίνει με εμάς. Μη μιλάτε λοιπόν για δώρα από τους δανειστές».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δήλωσε πως «η έξοδος στις αγορές αξιοποιείται για επικοινωνιακούς λόγους και δεν απαλείφει ότι το δημόσιο χρέος είναι στο 180% του ΑΕΠ που αποδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής σας, όπως και τα εκατομμύρια των ανέργων».

«Δεν πρέπει το αποτέλεσμα της θυσίας του ελληνικού λαού να υπακούει σε επικοινωνιακές τακτικές. Δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Πρέπει να αντιμετωπίζεται η κατάσταση της χώρας με τη δέουσα σοβαρότητα και ευθύνη», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης και προσέθεσε: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βουλιάζουν και βάζουν λουκέτο η μία πίσω από την άλλη αλλά και η σημερινή ογκώδης συγκέντρωση των εργαζομένων δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς. Πρέπει με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε «τεράστια απάτη και φούσκα το σημερινό πανηγύρι για δήθεν έξοδος στις αγορές», προσθέτοντας ότι «τα δύο κόμματα της κλεπτοκρατίας θα πρέπει να πάνε και να μιλήσουν για τις δήθεν επιτυχίες τους στα εκατομμύρια των ανέργων και στα παιδιά με πανεπιστημιακά πτυχία που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η έξοδος της χώρας στη διεθνή αγορά είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωραΐσει τη βάρβαρη πολιτική που έχει επιβάλει η ΕΕ και επικρατεί στους ευρωπαϊκούς λαούς, και «δεν θα απαλλάξει τους έλληνες πολίτες από τη φτώχια και την εξαθλίωση, ούτε από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που δεν έχουν τελειωμό».

«Δεν θα απαλλαγούμε από το μνημόνιο. Η ΕΕ έχει καθιερώσει μόνιμα μνημόνια. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανάκαμψη και πρόοδος στα ελληνικά νοικοκυριά», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.