«Για έναν αγώνα να αλλάξει πρόσωπο η Αττική» έκανε λόγο  ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Divani Caravel για να παρουσιάσει τη Στρατηγική και τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες του συνδυασμού του.

Όπως τόνισε, η «Αττική, όπως και ολόκληρη τη χώρα, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου, διεύρυνση της φτώχειας, έκρηξη της ανεργίας». Αναφορά έκανε παράλληλα στο πρόβλημα από «τη μεγάλη συγκέντρωση  παράνομων μεταναστών».

Παράλληλα, μίλησε για την έλλειψη έργων «αντιπλημμυρικών, αποχετευτικού, διαχείρισης απορριμμάτων», καθώς και υποδομών που να «αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της Αττικής στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τη γεωργία, τη μεταποίηση, και το εμπόριο, τις μεταφορές, τη  γαλάζια οικονομία».  

«Παρά την κρισιμότητα των καιρών» επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, «η Αττική στέκεται σήμερα μακριά από τις αγωνίες των κατοίκων της» και «προκαλεί με την αδράνεια της διοίκησής της».

Στρέφοντας τα βέλη του κατά του νυν περιφερειάρχη τόνισε πως κατά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του «περιορίζεται στη διαχείριση πόρων χωρίς στρατηγική αλλά με πελατειακή λογική».

«Την ώρα που οι Περιφέρειες στην Ευρώπη αποκτούν νέο ρόλο, η Αττική έχασε τη φωνή της» είπε και προσέθεσε πως «στους δύσκολους καιρούς που περνούμε, δεν μπορεί να υπάρχει αδράνεια και αυταρέσκεια, δεν γίνεται να προσπερνούν οι ευκαιρίες και να χάνονται».

Αφού απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα της περιφέρειας Αττικής, όπως η θέση της, τα μνημεία που έχει και η ιστορική της κληρονομία, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως με «αυτά τα δεδομένα μπορεί να βάλει τέλος στον κύκλο των χαμένων ευκαιριών, να παραμερίσει το γκρίζο που συνοδεύει τη διοίκησή της, και να ανοίξει ορίζοντες για τους νέους».

Στη συνέχεια ανέλυσε τους άξονες του σχεδίου του, το οποίο χαρακτήρισε «ρεαλιστικό και ταυτόχρονα οραματικό». 

Πρώτος άξονας, όπως είπε, είναι «η αλληλεγγύη με αξιοπρέπεια, η κοινωνική συνοχή και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής».

Σε αυτό το σημείο επεσήμανε την πρόθεσή του σε περίπτωση που εκλεγεί να συνεργαστεί «με την Εκκλησία και τα κοινωνικά δίκτυα, για τη στήριξη των συμπολιτών μας, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Παράλληλα τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να αντλήσουμε πρόσθετους κοινοτικούς πόρους» και για να γίνει αυτό, όπως είπε- «μπορούμε να απευθυνθούμε στο νέο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «το πρώτο έργο που πρόκειται να ολοκληρώσουμε αφορά στη στέγαση των αστέγων», ενώ είπε πως θα δοθεί προτεραιότητα στη  «μέριμνα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και την προσβασιμότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες».

Κεντρικός στόχος σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο είναι «βελτίωση της καθημερινότητας παντού, η διαχείριση των περιοχών 
με έντονη παρουσία παράνομων μεταναστών, η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και η δημόσια υγεία» καθώς και «η εύκολη πρόσβαση κάθε πολίτη, όπου κι αν ζει, σε χώρους άθλησης και αναψυχής».

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου, είπε ο κ. Κουμουτσάκος είναι η ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Είμαστε, μπροστά σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο», το οποίο όπως είπε «κάνει το στοίχημα για την Αττική ακόμη πιο μεγάλο» είπε χαρακτηριστικά και έκανε εκτενή αναφορά στο νέο ρόλο που αποκτούν οι περιφέρειες στην Ευρώπη, λέγοντας η «Αττική δεν μπορεί να είναι απούσα».

Αναλύοντας το σχέδιο του, επεσήμανε πως η περιφέρεια μπορεί να εξελιχθεί «σε παγκόσμιο Πολιτιστικό πόλο, σε κέντρο ανθρωπιστικών Σπουδών, σε κέντρο παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών Υγείας, σε πρότυπο start ups  επιχειρήσεων,  σε τόπο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίου,  σε διεθνή κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και logistics, σε ελκυστικό προορισμό, παραθεριστικού, συνεδριακού, και ιατρικού τουρισμού».

Και σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως τα εργαλεία που θα έχει στη διάθεσή του θα είναι «η αξιοποίηση, χωρίς καμία καθυστέρηση, του νέου ΕΣΠΑ, η άντληση πρόσθετων κοινοτικών πόρων, η επιστράτευση του θεσμού των ΣΔΙΤ, η αξιοποίηση νέων ιδεών βγαλμένων από τη διεθνή εμπειρία, η συνεργασία με σημαντικές ευρωπαϊκές Περιφέρειες και η  αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας τους».

Όπως είπε θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει έμπρακτα την «καινοτομία και την τεχνολογία της επικοινωνίας, την έξυπνη εξειδίκευση και τη δημιουργία συνεργατικών δικτύων και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας από τους νέους μας».

Προανήγγειλλε εξάλλου ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα προχωρήσει σε ολοκλήρωση έργων που μένου νστάσιμα, καθώς στην εφαρμογή νέων και ευρύτερων προγραμμάτων απασχόλισης». Παράλληλα δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σε «ίδρυση Κέντρου Ελληνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, για πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στη δημιουργία πρότυπου Χώρου Επώασης Νέας Επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία Γραφείου σταθερής εκπροσώπησης 
της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στις Βρυξέλλες».

Τρίτος άξονας του σχεδίου, είπε είναι η «ανάκτηση της οντότητας  και η κατάκτηση της αίγλης που δικαιούται η Αττική».

Τόνισε άλλωστε πως όλες οι δράσεις θα γίνονται με διαφάνεια, και θα υπάρχουν κανόνες κοινοί για όλους, καθώς και 
Διαφάνεια σε όλες τις δράσεις και όλα τα μέτωπα, καθώς και λογοδοσία της διοίκησης και των υπηρεσιών της».

Έκανε λόγο για «αποτελεσματική διοίκηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση, πάταξη της γραφειοκρατίας και της σπατάλης, δίκτυο συνεργασίας με όλες τις επαγγελματικές ομάδες καθώς και συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν».

Όπως είπε ακόμη ένας στόχος είναι η ανάδειξη της ταυτότητας της κάθε περιοχής της Αττικής και της  της μοναδικότητας των φυσικών της χαρακτηριστικών, των παράκτιων μετώπων και των ορεινών της όγκων, των μνημείων του Πολιτισμού και των χώρων της  Ιστορίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάπτυξη της «“Περιφερειακής Διπλωματίας”» και την «ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και της ελκυστικότητάς της Αττικής» .

Κατά την ομιλία του επίθεση εξαπέλυσε και στην υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, λέγοντας πως «Αττική δεν χρειάζεται τροχονόμους κονδυλίων χωρίς στρατηγική, δε χρειάζεται άλλο πια Μαυρογιαλούρους» και όπως είπε δεν  «αλλάζει με ιδεολογικές εμμονές».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, η κα. Δούρου δε θέλουν ρήξη με τα προβλήματα» είπε και προσέθεσε: «Θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Επιδιώκουν ακυβερνησία».