Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Η τελευταία φορά που βγήκε η Ελλάδα στις αγορές ήταν τον Απρίλιο του 2010, όταν προσπάθησε να δανειστεί 1 δισ. ευρώ και κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόνο 390 εκ. ευρώ. Τέσσερα χρόνια μετά, η χώρα κάνει την πρώτη απόπειρα από όταν αποκλείστηκε από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, να εξασφαλίσει ομαλή χρηματοδότηση για να καλύψει τις ανάγκες της, με τις πληροφορίες που φτάνουν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι το ποσό που ζητά το ελληνικό δημόσιο, υπερκαλύπτεται περίπου πέντε φορές. 

«Μια απλή σύγκριση των μεγεθών αυτών, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα επανακτά και επίσημα την εμπιστοσύνη των αγορών» έλεγε στο newpost.gr, κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας επίσης ότι με την κίνηση αυτή ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα και ο χρόνος για οριστική έξοδο από το μνημόνιο, ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα μήνυμα προς τους πολίτες ότι οι θυσίες τους δεν πάνε χαμένες. 

Η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε σήμερα το πρωί το βιβλίο προσφορών για την άντληση κατ΄ελάχιστο 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση 5ετών ομολόγων χωρίς να αποκαλύπτει τι στόχους έχει θέσει για το τελικό επιτόκιο, το ποσό που θα αντληθεί τελικά από τις προσφορές και το ποσοστό της κάλυψης της έκδοσης από τους επενδυτές. 

Χαρακτηριστική είναι η στάση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για να τον ενημερώσει. Βγαίνοντας ο Γιάννης Στουρνάρας, αν και εμφανώς σε καλή διάθεση, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του όταν ρωτήθηκε για τις λεπτομέρειες της έκδοσης και περιορίστηκε να επαναλάβει δύο φορές ότι πρόκειται για μια «πολύ θετική εξέλιξη» προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες, ο καλός προγραμματισμός επιβραβεύονται». 

Το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοικτό για λίγες ώρες και το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό μέσα στο επόμενο 24ωρο. Ωστόσο χθες το απόγευμα, στις λεγόμενες προεγγραφές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται ανώνυμη πηγή, υπήρχαν ενδείξεις ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ξεπερνάει τα 11 δισ. ευρώ, ενώ τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ θέλει τις προσφορές να είναι πάνω από τα 16 δισ. ευρώ. 

Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και κάτω από το 5%. Στο θετικό κλίμα βοήθησε και η χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2014, όταν στο αντίστοιχο δίμηνο του 2013 ήταν 1,3 δισ. ευρώ.  

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η χθεσινή ημέρα δεν είναι το τέλος της κρίσης, όμως όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της κρίσης. «Οι πολίτες συνεχίζουν να έχουν μεγάλα προβλήματα, όμως η έξοδος στις αγορές θα έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων, όταν στα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της χωρίς όρους και χωρίς να υπογράφει μνημόνια» σημειώνουν. 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν μάλιστα, χθες ότι τα οφέλη από την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι πολλαπλά καθώς:

* με την ανακοίνωση της ελληνική κυβέρνησης το επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα μειώθηκε από 6,06% το πρωί της Τετάρτης, σε 5,85% μετά την ανακοίνωση που έγινε στις 15:18 το μεσημέρι και σε 5,75% μετά από περίπου μία ώρα. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές «τα επιτόκια γκρεμίστηκαν και θα γκρεμιστούν και άλλο».
* εκτιμάται ότι θα υπάρξει άμεσο οικονομικό όφελος 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, επειδή επηρεάζει όλο το χρέος, καθώς πέφτουν προς τα κάτω (περίπου 1%-2%) τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια με τα οποία χρηματοδοτείται ως τώρα η χώρα, λόγω έλλειψης ομολόγων.
* θα διευκολυνθεί συνολικά η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς η πρώτη αυτή έκδοση στοχεύει στη διαμόρφωση μιας καμπύλης επιτοκίων των ομολόγων, που σήμερα η Ελλάδα δεν έχει, ώστε να αποκτήσει «σημείο αναφοράς» η πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού δημοσίου και να μπορέσουν να τιμολογηθούν καλύτερα πια και οι ελληνικές τράπεζες που πρόκειται να αντλήσουν επίσης κεφάλαια από τις αγορές στις επόμενες μέρες. 

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει να υπάρξει στη συνέχεια και έκδοση 12μηνου εντόκου που δεν θα απευθύνεται προς θεσμικούς επενδυτές αλλά προς τα νοικοκυριά, ενώ δεν αποκλείστηκαν και νέες εκδόσεις 3ετών, 5ετών ή και πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων με στόχο να εξομαλυνθεί σταδιακά η καμπύλη των επιτοκίων. 

Στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο πάντως, αν και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις, ξεκαθαρίζουν ότι «δεν εφησυχάζουμε ούτε πανηγυρίζουμε, αλλά το να μεμψιμοιρούμε είναι έγκλημα», στρέφοντας τα πυρά τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο σημείωναν ότι «με λύπη ακούμε μεμψιμοιρίες, τους αφήνουμε στη μιζέρια τους και προχωράμε». 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι έχουν αρχίσει να μπαίνουν ένα-ένα τα λιθαράκια στη συνολική προσπάθεια για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να μην στηρίζεται σε δανεικά. Μια σειρά γεγονότων, με πρώτο την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη συνέχεια τη συμφωνία με την τρόικα, την επιστροφή στις αγορές, την αυριανή επίσκεψη Μέρκελ και τις πρωτιές στην απορροφητικότητα των κονδυλίων δημιουργούν τα πρώτα χαμόγελα και τις συνθήκες για να απεμπλακεί η χώρα από τα μνημόνια. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης σε αυτόν το σχεδιασμό, είναι η επίτευξη λύσης στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.