current views are: 1

10 Απριλίου 2014
Δημοσίευση04:19

«Φούσκα» με αβέβαια αποτελέσματα η έξοδος στις αγορές λένε στον ΣΥΡΙΖΑ

Ως επικοινωνιακή προεκλογική  φούσκα με αβέβαια αποτελέσματα χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο της χώρας στις αγορές. 

Δημοσίευση 04:19’
αρθρο-newpost

Ως επικοινωνιακή προεκλογική  φούσκα με αβέβαια αποτελέσματα χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο της χώρας στις αγορές. 

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης 

Ως επικοινωνιακή προεκλογική  φούσκα με αβέβαια αποτελέσματα χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο της χώρας στις αγορές. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η όλη διαδικασία γίνεται μόνο εν όψη των Ευρωεκλογών  και της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα την Παρασκευή. 

Όπως υποστηρίζουν η κίνηση αυτή έχει δυο στόχους: 

Αφ’ ενός να ενισχυθεί ο Αντ. Σαμαράς και  η κυβέρνηση του « η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας των σοβαρών άλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα » ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο θα ξεφύγει από το θέμα Μπαλτάκου που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης το τελευταίο χρονικό διάστημα. « Όσο και εάν  προσπαθούν με διάφορους τρόπους να αποδυναμώσουν την επαφή του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού με τους Χρυσαυγίτες βουλευτές η κυβέρνηση  δεν θα κατορθώσει εύκολα να  αλλάξει την ατζέντα « έλεγαν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. 

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο θεωρούν ότι γίνεται αυτή η κίνηση την συγκεκριμένη στιγμή είναι η επίσκεψη της Αγκελας Μέρκελ στην Αθήνα. « Η Γερμανίδα Καγκελάριος θέλει και αυτή να εκμεταλλευτεί πολιτικά την έξοδο της Ελλάδας  στις αγορές προκειμένου να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι δεν θα δώσουν άλλα χρήματα για την στήριξη της χώρας μας. Το επιχείρημα της θα είναι ότι τώρα πια η Ελλάδα μπορεί και μόνη της». 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ακόμα ότι με αυτή την κίνηση αποδυναμώνεται εντελώς το σενάριο του κουρέματος του Ελληνικού χρέους αφού  οι ισχυροί δανειστές μας θα χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές και άρα δεν χρειάζεται άλλου είδους βοήθεια.   

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μίλησε μάλιστα για ένα πολύ ακριβό δανεισμό « Πρόκειται,  για επιτόκια που μόνο η αποπληρωμή τους τα πρώτα τρία χρόνια ισούται με το ποσό που υποτίθεται διανέμουν ως πρωτογενές πλεόνασμα  είπε ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.   

Άρα, λοιπόν, πρόκειται για έναν πολύ ακριβό δανεισμό, ο οποίος συνυπάρχει με καθεστώς μνημονίου. Δηλαδή, θα έλεγε κανείς, «και δαρμένος και κερατάς».  

Νομίζω, πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια στημένη ακριβή προεκλογικής σκοπιμότητας έξοδο στις αγορές. Την ίδια στιγμή κρύβουν τη συμφωνία για ένα νέο μνημόνιο το φθινόπωρο, ενώ αποδυναμώνουν το αίτημα για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.»  

Αναφερόμενος ακόμα στα επιτόκια το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι « Θέλω να θυμηθούμε ότι και το μέγεθος του χρέους είναι μεγαλύτερο από αυτό που ήταν όταν μπήκαμε στο καθεστώς του μνημονίου και ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και ως απόλυτο μέγεθος αυτό καθ’ αυτό.   

Από εκεί και έπειτα, επειδή ακούγεται και κάτι άλλο, ότι τα επιτόκια έχουν πέσει, η πτώση των επιτοκίων δεν έχει να κάνει με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια γενικευμένη πτώση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που κυρίως οφείλεται σε κινήσεις Ντράγκι από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο οποίος έχει πει κοιτάξτε να δείτε όταν υπάρχουν αδιάθετα ομόλογα του δημοσίου των ευρωπαϊκών κρατών εγώ θα τα παίρνω. Και άρα αυτό έχει συμπαρασύρει συνολικά τα επιτόκια προς τα κάτω. «


σχετικα αρθρα