Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος    

Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη εκλογική μάχη του Μαϊου εισέρχεται η κυβέρνηση μετά την αναμενόμενη θετική ολοκλήρωση του σημερινού πρώτου, δοκιμαστικού χαρακτήρα, τέστ στις διεθνείς αγορές. 

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει την επιστροφή της Ελλάδας στη διεθνή αγορά και στο δρόμο προς τις κάλπες της 18ης και της 25ης Μαϊου, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει το momentum των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη Ν.Δ. να κλείνει την ψαλίδα ή και να ανατρέπει τη διαφορά. 

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για το ομόλογο και την αυριανή άφιξη της Άνγκελας Μέρκελ, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην εκλογική μάχη, τόσο στις κρίσιμες περιφέρειες και δήμους όσο φυσικά και στη μάχη των ευρωεκλογών. 

Σε Αθήνα και Αττική, τα προβλήματα παραμένουν λόγω της παρουσίας Κακλαμάνη στη μία περίπτωση και της μικρής αναγνωρισιμότητας αλλά της απροθυμίας των γαλάζιων να στηρίξουν στην άλλη. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει και άλλες “γωνίες” στο λόγο του μετά το ζήτημα του μουσουλμανικού τεμένους, που προκάλεσε εντάσεις και εντός ΝΔ, ενώ ο Γιώργος Κουμουτσάκος προσαρμόζει σταδιακά το προφίλ του διπλωμάτη – ευρωβουλευτή στα δεδομένα της εκλογικής μάχης και χθες αποκάλεσε “Μαυρογιαλούρο” τον Γιάννη Μίχα και έβαλε σαφώς εναντίον των γαλάζιων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του. 

Στη Θεσσαλονίκη, το “δώρο” προς τον Γιάννη Μπουτάρη και το ασυμβίβαστο που είχε διατηρεί πιθανότατα τον Δήμο στα χέρια του νυν Δημάρχου, ωστόσο ο Σταύρος Καλαφάρης αναζητά συμμαχίες για να κάνει την έκπληξη. Ο Πειραιάς, πάλι, αναδεικνύεται σε νέο αγκάθι καθώς μέχρι την εμφάνιση του ερυθρόλευκου ψηφοδελτίου, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος προεβλέπετο ότι θα κάνει περίπατο. Παρά τα προβλήματα στις τρεις μεγάλες πόλεις, πάντως, στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι ενθαρρυντικό για το κόμμα και, πάντως, αποθαρρυντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ωστόσο, η μητέρα των μαχών προβλέπεται για τις ευρωεκλογές. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μελετούν τις τελευταίες τους κινήσεις σχετικά με τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο, σε μία προφανή επιδίωξη οι υποψηφιότητες να είναι τέτοιες που θα προσελκύσουν και ψηφοφόρους εκτός στενών κομματικών ορίων. Κατά πληροφορίες, η Κουμουνδούρου προγραμματίζει να παρουσιάσει το ψηφοδέλτιό της το Σάββατο ενώ δύο 24ώρα αργότερα θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία. Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι πέραν των ονομάτων που διέρρευσαν τα δύο ψηφοδέλτια θα κρύβουν εκπλήξεις και βαριά ονόματα που θα προκαλέσουν αίσθηση.  

Στη Νέα Δημοκρατία, πάλι, η χθεσινή απόφαση της κ. Μαριέττας Γιαννάκου να μην είναι υποψήφια δεν προκάλεσε έκπληξη. Αντιθέτως, τα όσα καταλόγισε στον Πρωθυπουργό δημιούργησαν αίσθηση. Η κ. Γιαννάκου που ουδέποτε ενέκρινε τη σταυροδοσία, καθώς εκτιμά ότι θα οδηγήσει στο ευρωκοινοβούλιο προβεβλημένους αλλά όχι απαραιτήτως ικανούς, και παράλληλα δεν αποδέχτηκε το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς απέφυγε να τη συναντήσει για περισσότερους από 15 μήνες, “άστραψε και βρόντηξε” χθες από τις Βρυξέλλες. Η αποχώρηση Γιαννάκου συνιστά πλήγμα και επιβεβαιώνει το χάσμα που την χωρίζει από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ωστόσο δεν εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο δρόμο της Ν.Δ. προς την κάλπη.