Με τα συγχαρητήρια στις «βαλίτσες» του επέστρεψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λετονίας Andris Berzins του ζήτησε να μεταφέρει στην Αθήνα τα προσωπικά του συγχαρητήριά στην ελληνική κυβέρνηση για την ανάκαμψη -ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την επάνοδο της χώρας μας στις αγορές.

Να θυμίσουμε ότι η Λετονία ήταν από εκείνες τις χώρες , που τα τελευταία τέσσερα χρόνια μας ασκούσε έντονη κριτική. Ο Έλληνας υπουργός εκτός από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λετονίας είχε συνομιλίες και με τον εκεί ομόλογό του Raimonds Vejonis.

Ο Έλληνας υπουργός επιχείρησε να φέρει με το ταξίδι του αυτό πιο κοντά τη Λετονία στη χώρα μας. Όπως είπε «με τη σημερινή μου επίσκεψη εδώ, ένα καινούριο κεφάλαιο άνοιξε στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας . Θα ήθελα να ευχαριστήσω το συνάδελφό μου για την εγκάρδια φιλοξενία και γιατί μεταξύ άλλων είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πάρα πολλά θέματα που άπτονται της συνεργασίας μας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος . Η συζήτηση κινήθηκε και σε διμερή θέματα όπου συμφωνήθηκε και η υπογραφή στην Αθήνα αμυντικής συμφωνίας στο άμεσο μέλλον.

Ο κ. Αβραμόπουλος δεν περιορίστηκε μόνο στον τομέα του, αλλά προχώρησε και σε άλλα ανοίγματα. «Παρά το γεγονός ότι το αντικείμενό της συζήτησής μας αφορούσε σε αμυντικά και πολιτικά θέματα, επεκταθήκαμε και σε άλλους τομείς (τουρισμός, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις), και σημειώσαμε ότι οι δύο χώρες μπορούν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής συνοχής» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός στις δηλώσεις που έκανε μετά τις συναντήσεις που είχε

Από την πλευρά του ο Λετονός ομόλογός του σημείωσε:«Με το συνάδελφό μου από την Ελλάδα, είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση, κατά την οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, πρώτον, την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία που είναι σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά μας, και δεύτερον, τρόπους να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο στο διμερές επίπεδο, μεταξύ της Λετονίας και της Ελλάδας». Τον κ. Αβραμόπουλο συνόδευσαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.