Μια «καλή ημέρα» για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη σημερινή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, αμέσως μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Αλμούνια ανέφερε, στις δηλώσεις του, ότι «είναι ευτυχής για τα εξαιρετικά καλά νέα και τα πολύ καλά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, για την υπερκάλυψη της έκδοσης και την επιστροφή στις αγορές, που δικαιώνουν τις προσπάθειες του λαού και των ελληνικών αρχών για την υπέρβαση από την κρίση». Πρόσθεσε, δε, ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη και επιστρέφει η αισιοδοξία στην ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς πώς θα απαντήσει στους μικροομολογιούχους που επλήγησαν από το PSI και στους άνεργους, επισήμανε ότι «ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης όλων ημών που έχουμε πληγεί από την κρίση, είτε με μείωση μισθών, είτε με αύξηση φόρων, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά. Ο δρόμος που έχουμε χαράξει, είναι η καλύτερη συνταγή, ώστε σταδιακά και σε ένα διάστημα χρόνου, να αποκαταστήσουμε τις απώλειες που έχουμε υποστεί».

Για την έκδοση των 5ετών ομολόγων, ο υπουργός δήλωσε ότι «επιβραβεύτηκε η σοβαρότητα, η συνέπεια και ο καλός συντονισμός». Σχετικά δε, με το γεγονός ότι η έκδοση γίνεται υπό το αγγλικό δίκαιο, ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν προβλέπεται κατάσχεση σε κανένα κράτος (σ.σ. σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στους δανειστές της)».

«Φάκελος» Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ο κ. Αλμούνια, εξάλλου, χαρακτήρισε πολύ καλή την επίδοση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Συνεργαζόμαστε αρμονικά για να βοηθήσουμε εταιρίες να αναδιαρθρωθούν και να εξυγιανθούν», είπε και χαρακτήρισε ως «πολύ θετική εξέλιξη» την έξοδο στις αγορές της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, αλλά και τη νομοθετική ρύθμιση για τη Eurobank.

Επίσης, ανέφερε, ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά σε τελική απόφαση για τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών (οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου), με εξαίρεση τη Eurobank, για την οποία η «ετυμηγορία» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού θα ανακοινωθεί σε επόμενη φάση. 

Ερωτηθείς ο επίτροπος για τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων και δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, είπε ότι στο «μικροσκόπιο» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού βρίσκονται οι περιπτώσεις των Ναυπηγείων, των τραπεζών, του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (για κρατικές ενισχύσεις) και της Cosco, της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ και του ΟΠΑΠ (για δεσπόζουσα θέση). Χαρακτήρισε δε, ως πιο σύνθετο ζήτημα αυτό των Ναυπηγείων, λέγοντας ότι το συζητεί με τον κ. Στουρνάρα, ενώ είχε παλαιότερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον τότε υπουργό 'Αμυνας και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Είπε, επίσης, ότι η Κομισιόν παρακολουθεί τις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών των Ναυπηγείων, με φόντο τη «στρατιωτική συμφωνία», η οποία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.