Η επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς στην Ελλάδα νοικοκύρης είναι ο ελληνικός λαός που θα έχει τον τελικό λόγο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα σημείωσε πως η κ. Μέρκελ έρχεται μόνο για να υποστηρίξει τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα, τον κ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η επίσκεψη Μέρκελ δεν έχει θεσμικό χαρακτήρα, όπως είχε η επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος ζήτησε να δει, ως όφειλε θεσμικά, την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε ακόμη τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία η κ. Μέρκελ και η πολιτική της έχουν την αντίρρηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, μιας πολιτικής που είναι καταστροφική για την κοινωνία. 

Σημείωσε επίσης ότι η καγκελάριος της Γερμανίας «θα πρέπει να προετοιμάζεται γιατί πολύ σύντομα θα έχει απέναντί της μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί ουσιαστικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες χρέους μόνο από την πλευρά του ελληνικού λαού, αλλά, όπως είπε, υπάρχει και ένα ιστορικά ανεκπλήρωτο χρέος από τη πλευρά της Γερμανίας προς τον ελληνικό και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, που αφορά το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις, θέμα το οποίο «η δική μας κυβέρνηση θα το θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, για ιστορικούς και ηθικούς λόγους» είπε.