Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Θετικά σχόλια περίμεναν την Ελλάδα μετά την πρώτη, επιτυχημένη έξοδο στις διεθνείς αγορές, έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Η έκδοση πενταετούς ομολόγου συγκέντρωσε την υψηλή συμμετοχή των επενδυτών (κοντά στο 90%, άνω των 20 δισ. σε προσφορές), συνοδεύτηκε από την άντληση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ετήσιο κουπόνι 4,75%, ενώ το επιτόκιο κυμαίνεται στο 4,95%.

Η εξέλιξη αυτή συγκέντρωσε θετικές θετικά σχόλια από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της γενικής διευθύντριας  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Η Ελλάδα προχωράει προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι «διαγράφεται στον ορίζοντα» η πλήρης επιστροφή της στις αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, με ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρός της και επίτροπος Οικονομίας, Σιμ Κάλας έκανε λόγο για το «πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα» προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές».

Την ικανοποίησή του για την «επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές» εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς υπογραμμίζοντας ότι η «σημερινή επιτυχημένη έκδοση ελληνικών ομολόγων» είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που έχουν κάνει η Ελλάδα και η ευρωζώνη για να αφήσουν πίσω τους την κρίση χρέους.

Την έξοδο της Ελλάδας για δανεισμό στις αγορές χαιρέτησαν, με γραπτές ανακοινώσεις που εξέδωσαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ. Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι η κοινή συνταγή της Ευρώπης αρχίζει να λειτουργεί και ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της οικογένειας της ευρωζώνης, ενώ ο κ. Ντολ ανέφερε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν και χαιρέτισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Μια «καλή ημέρα» για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη σημερινή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, αμέσως μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Tην ίδια ώρα, η χώρα μας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, με τον γερμανικό τύπο να κάνει εκτενείς αναφορές.

«Επενδυτές σκίζονται για τα ελληνικά ομόλογα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit», η οποία επισημαίνει ότι «η Ελλάδα τοποθέτησε επιτυχώς κρατικό ομόλογο πενταετίας». Η εφημερίδα «Die Welt» επισημαίνει ότι πριν από έναν χρόνο δεν θα πίστευε κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και κάνει λόγο για «αξιοθαύμαστη ανάρρωση».

Αναλύσεις περιλαμβάνουν τα μεγαλύτερα αμερικανικά Μέσα, ενώ άρθρο-σχόλιο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει από την εξορία, αντλώντας 3 δισ. ευρώ» δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph»