Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Με δεκαπέντε παραβιάσεις του FIR Αθηνών και με τη διεξαγωγή μεγάλης αεροπορικής άσκησης (Anadolu Kartalı) απάντησε η Τουρκία στην εκπαιδευτική επιχείρηση «Νέμεσις» στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ .

Συγκεκριμένα εισήλθαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο σήμερα δύο τουρκικοί σχηματισμοί που αποτελούνταν από έξι μαχητικά ,από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα, καθώς και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου -ναυτικής συνεργασίας. Ενδέχεται οι παραβιάσεις αυτές να έγιναν στα πλαίσια της ...εκπαιδευτικής άσκησης της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας η οποία θα διαρκέσει έντεκα μέρες.

Και όλα αυτά ενώ εκτελούνταν η πολυεθνική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (Νέμεσις), σε περιοχή μεταξύ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και του Ισραήλ.

Στην άσκηση αυτή που φαίνεται ότι ενοχλεί για ευνόητους λόγους την Άγκυρα μετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η άσκηση, που άρχισε με προσφώνηση του υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη, αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και του συντονισμού για άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.