«Στημένη και επικίνδυνη» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο της χώρας στις αγορές, σύμφωνα με εκτενή ανάλυσή του, στην οποία επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή «γίνεται αποκλειστικά και μόνο για πολιτικούς λόγους».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση η κίνηση εντάσσεται στα σχέδια των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου στην Ελλάδα και της Άνγκελα Μέρκελ και των συμμάχων της στην Ευρωζώνη, ώστε να παρουσιαστούν «επίπλαστες επιτυχίες λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, με απώτερο στόχο να συνεχιστεί η ίδια, καταστροφική για τους ευρωπαϊκούς λαούς, πολιτική της σκληρής λιτότητας και της υποβάθμισης της εργασίας».

Εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η έξοδος στις αγορές αφορά εξαιρετικά μικρό ποσό σε σχέση με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του υπέρογκου δημόσιου χρέους, η διάρκεια των ομολόγων δεν θα είναι δεκαετής αλλά πολύ μικρότερη και η έκδοση θα γίνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και όχι με ανοιχτή διαδικασία στις αγορές και με επιτόκιο, ονομαστικό και πραγματικό, «τσουχτερό» σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Επιπλέον, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν για εγγύηση της επιστροφής των χρημάτων τους την ευρωστία της ελληνικής οικονομίας, αλλά την τρόικα (την χρηματοδότηση και το «βούρδουλά» της) η οποία θα συνεχίσει να παρέχει το ρευστό για να αποπληρώνονται τα χρέη και να υποχρεώνει την Ελλάδα να διαθέτει όλα τα πλεονάσματα της για τον σκοπό αυτό (αντί για την οικονομική και κοινωνική της ανασυγκρότηση).

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η έκδοση των ομολόγων γίνεται υπό την ομπρέλα της παρέμβασης της ΕΚΤ, καθώς ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι, αν χρειαστεί, θα παρέμβει στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και ότι η παρέμβαση αυτή μπορεί να γίνει ακόμη και για ομόλογα χωρών που τελούν ήδη σε μνημόνιο (και η αρχική συμφωνία αφήνει το περιθώριο - με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε μνημόνιο). Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις και όχι η καλή κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, είναι που αποτελούν μαγνήτη για τα διεθνή κεφάλαια που την περίοδο αυτή βρίσκονται σε υπερ-πληθώρα λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών (κυρίως ΗΠΑ, Αγγλία και Ιαπωνία) και την απόσυρση κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες αγορές, υπογραμμίζει στην ανάλυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξηγώντας περαιτέρω γιατί η έξοδος στις αγορές είναι «επικίνδυνη» ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τους εξής λόγους:

1.  Βυθίζει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους που ήδη βρισκόμαστε.

2.  Υπονομεύει τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές σε σχέση με το αναγκαίο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, διότι παρέχει επιχείρημα ενάντια στην αναγκαιότητά του κουρέματος.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η μοναδική σήμερα ρεαλιστική λύση εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για απόρριψη της λιτότητας χάριν μιας νέας πολιτικής που θα ρυθμίζει τα δημόσια χρέη με βιώσιμο τρόπο (μεγάλα κουρέματα της πραγματικής αξίας τους, ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του εναπομείναντος) θα αναδιανέμει εισοδήματα υπέρ της εργασίας και θα διασφαλίζει τους πόρους για μη δανειακή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να στηριχτεί η ανάπτυξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καταλήγει στην ανάλυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.