current views are: 2

10 Απριλίου 2014
Δημοσίευση17:03

Αβραμόπουλος: Τέλος η περιπέτεια των υποβρυχίων (Bίντεο)

Πλήρως επαληθεύεται το newpost.gr για τα όσα είχε γράψει σχετικά με τα υποβρύχια και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου.

Δημοσίευση 17:03’
αρθρο-newpost

Πλήρως επαληθεύεται το newpost.gr για τα όσα είχε γράψει σχετικά με τα υποβρύχια και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Πλήρως επαληθεύεται το newpost.gr για τα όσα είχε γράψει σχετικά με τα υποβρύχια και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθεσε τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας -που αργότερα υπερψηφίστηκε από τη Βουλή- με την οποία μπαίνει τέλος στην «περιπέτεια» ναυπήγησης 5 υποβρυχίων, εκ των οποίων μόνο το «Παπανικολής» έχει παραλειφθεί.

Όπως ανέφερε «απαιτήσαμε με πράξεις καταλογισμού την επιστροφή του συνόλου των ποσών που κατέβαλε το Δημόσιο από το 2010 ως 2011, ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ, γιατί δεν εκτέλεσαν τις συμβατικά προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους και το 2012 έκλεισαν τα ναυπηγεία», είπε, δεσμευόμενος ότι από τις πράξεις καταλογισμού, το Δημόσιο θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για να διεκδικήσει και το τελευταίο ευρώ».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν την τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι με αυτήν κλείνει η πρώτη και πιο σημαντική φάση της διαδικασίας σωτηρίας των 4 υποβρυχίων που βρίσκονται στον Σκαραμαγκά, καθώς τώρα βρίσκονται σε ένα καθεστώς μεταξύ Δημοσίου και Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι χρειάστηκε το υπουργείο να τηρήσει αυστηρή στάση απέναντι στη σημερινή ιδιοκτησία των ναυπηγείων. 

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι «μπορούμε με βεβαιότητα να προγραμματίσουμε την ένταξη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα των τεσσάρων υποβρυχίων». Θα ολοκληρωθούν, όπως είπε, ταχύτατα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες σε επίπεδο ελέγχων και όχι μόνο.
Υποστήριξε ότι τα υποβρύχια έχουν ήδη εκπαιδευμένα πληρώματα και ήδη κυματίζει επάνω τους η ελληνική σημαία, ενώ ήδη συντονίζεται η έναρξη των εργασιών ολοκλήρωσής τους και έχουν λυθεί τα τεχνικά προβλήματα. 

Τέλος ανέφερε ότι για την ολοκλήρωση των εργασιών στα υποβρύχια αυτά θα απαιτηθεί ένα ποσό περίπου στα 75,5 εκατ. ευρώ το οποίο υπάρχει στο υπουργείο και είναι προγραμματισμένο να δοθεί για αυτό το σκοπό. «Εφόσον μάλιστα μας δικαιώσουν τα δικαστήρια για την είσπραξη καταλογιστικών πράξεων (των 360 εκατ. ευρώ), αναμένεται και σημαντική μείωση του κόστους ναυπήγησης των υποβρυχίων» είπε ο κ. Αβραμόπουλος. 

Δίνοντας ξεκάθαρο στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συνεχίσει με την ίδια πολιτική για όλα τα εξοπλιστικά». 

Σημειωνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» στην τροπολογία, κάνοντας λόγο κενά στην τεκμηρίωσή της εκ μέρους του κ. Αβραμόπουλου, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν πως την καταψηφίζουν ως «δώρο προς την Μέρκελ που έρχεται αύριο».Υπέρ της τροπολογίας ψήφισε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά.

Τι υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Κατά τη συζήτηση, η αξιωματική αντιπολίτευση, δια των κ.κ. Βαρεμένου και Δρίτσα, εξέφρασε καχυποψία για τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας – καχυποψία που εκφράστηκε με «παρών» κατά την σχετική ψηφοφορία – σημειώνοντας ότι ο Δ. Αβραμόπουλος, παρότι είχε την δυνατότητα να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τις λεπτομέρειες των συμφωνιών που έκλεισε, ο ίδιος προτίμησε να επισυνάψει την τροπολογία του σε ένα άσχετο νομοσχέδιο.

«Εμείς που παλέψαμε για να αποδοθούν τα υποβρύχια στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν είχαμε κανένα δισταγμό να χαρακτηρίσουμε κατ’ αρχήν θετική τη λύση που προτάθηκε, θέτοντας όμως ταυτόχρονα ορισμένα ερωτήματα: Έχουμε πράγματι συμφωνία – κι αν ναι, ποιες οι συνέπειές της και οι τυχόν παρενέργειες; Ο υπουργός λέει πως τα αχρεωστήτως καταβληθέντα 360 εκ. ευρώ καταλογίζονται. Με ποιον τρόπο; Από ποιον θα καταβληθούν, όταν η εταιρεία του κου Σάθα έχει μετοχικό κεφάλαιο μόλις 25.000 ευρώ;» παρατήρησε ο Γ. Βαρεμένος.

«Η τροπολογία επικαλείται κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου χωρίς αυτή να είναι κατοχυρωμένη πουθενά» σημείωσε ο Θ. Δρίτσας. «Σύμφωνα με αυτήν, το Πολεμικό Ναυτικό θα πληρώσει μέχρι 75,5 εκ. Αν δεν φτάσουν, θα σταματήσει μετά η κατασκευή;».

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα, όπου καθυστερημένη παραλαβή δεν συνεπάγεται κυρώσεις. 14 χρόνια μετά, ποιες θα είναι οι κυρώσεις;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης. «Δίνεται η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων στην HDW. Βάσει ποίας γραπτής συμφωνίας; Με ποιο κόστος; Αγοράσατε υποβρύχια χωρίς τορπίλες. Πληρώσαμε 2,5 δις ευρώ. Υπάρχει ένας να εξηγήσει πώς έγινε αυτό;» ρώτησε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημούλης.

– «Το Πολεμικό Ναυτικό έχει επάρκεια τορπιλών που είναι συμβατές μ’ αυτά τα υποβρύχια.

– «Έχουμε επάρκεια και σε μεγάλο αριθμό!» απάντησε ο Δ. Αβραμόπουλος.

– «Η κορώνα που άφησε ο κος Παπαδημούλης πως τα υποβρύχια είναι εκτός επιχειρησιακών δυνατοτήτων δεν είναι και πολύ πατριωτική. Ξαφνικά θυμηθήκατε τα υποβρύχια και την άμυνα της χώρας, όταν στις Εξεταστικές Επιτροπές δεν βρίσκατε ποινικές ευθύνες» εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ η εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη.

Για «δώρο της κυβέρνησης στην Άνγκελα Μέρκελ η οποία έρχεται στην Αθήνα την επέτειο της ναζιστικής εισβολής στην Ελλάδα» έκανε λόγο ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ).

Από πλευράς ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε μεταξύ άλλων τις εργασιακές προβλέψεις της τροπολογίας, υποστηρίζοντας απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, πως «δεν διασφαλίζετε τους εργαζόμενους που έχουν πάνω από 2 χρόνια να πληρωθούν – ενώ οι εργαζόμενοι του τροχαίου υλικού μένουν απλήρωτοι πάνω από πέντε χρόνια. Πρόκειται για ωμό εκβιασμό: Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το ναυπηγείο θα διαλυθεί και θα δοθεί για παλιοσίδερα, ενώ οι εργαζόμενοι θα πεταχτούν χωρίς αποζημίωση…». Παρά ταύτα, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» στην τροπολογία, έστω και για τις δυνατότητες προσωρινής επαναλειτουργίας της επιχείρησης που προσφέρει.

Η Χρυσή Αυγή υποστήριξε την τροπολογία, ενώ ο εκπρόσωπός της Αρτέμης Ματθαιόπουλος επετέθη στην Αριστερά σχολιάζοντας: «Εδώ πέρα υπάρχουν κόμματα και άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην έννοια του έθνους. Πώς και με ποιο θράσος σήμερα τοποθετούνται, όταν δεν πιστεύουν στα πιο βασικά πράγματα;»


σχετικα αρθρα