«Οι αγορές πιστοποίησαν την αλλαγή» τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ρίχνοντας «βέλη» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για εθνική υπονόμευση.

«Είναι η αρχή της οριστικής εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο. Οι αγορές δεν κάνουν χάρες, πιστοποίησαν την αλλαγή. Λειτουργούν με την οσμή του κέρδους, βλέπουν τα δεδομένα της οικονομίας» τόνισε.

«Οι θυσίες είναι πολλές και σκληρές και κρατούν τέσσερα χρόνια. Έχουμε φύγει από τη  δύσκολη περιοχή των περικοπών εδώ και καιρό» είπε ακόμα.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «είχαμε πει ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, τα τελευταία μέτρα ψηφίστηκαν στη Βουλή με το νομοσχέδιο, και δεν υπήρχαν αυξήσεις και περικοπές τώρα αρχίζει η ανταπόδοση μπορούμε να καλύψουμε κάποιες από τις αδικίες και τα κενά του κοινωνικού κράτους, η δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, να αλλάξει η οικονομική ατμόσφαιρα που βοήθα την απασχόληση και χτυπά την ανεργία.»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «αυτό που έγινε σήμερα έρχεται να επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα, τη βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο χρειάζεται μικρές ρυθμίσεις για να είναι βιώσιμο όχι σε επίπεδο δεκαετίας, αλλά τριακονταετίας». 

Τι θα γίνει με το χρέος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι δεν θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά θα ληφθούν μέτρα ελάφρυνσής του, όπως η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής. 

«Έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά από 7 χρόνια. Έχουμε πετύχει μείωση χρέους κατά 106 δισεκ. ευρώ αν λάβουμε υπόψη και την επαναγορά ομολόγων κατά 130 δισ. Έχουμε βγάλει απο τις πλάτες του λαού 80% του ΑΕΠ χρέους» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξηγώντας ότι η Ελλάδα θέλει μετακύλιση λήξεων «για να έχουμε χαμηλό κόστος ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους... δεν πρόκειται να έρθει κανένα εθνικό κοινοβούλιο να μειώσει χρέος αλλά θα μας μειώσουν τα επιτόκια και θα μας αλλάξουν τις λήξεις των ομολόγων. 

«Αλλάζει το κλίμα, προσελκύονται οι επενδυτές», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι «η Eλλάδα δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο και νέο μνημόνιο».

Παράλληλα, επιτέθηκε στην Κουμουνδούρου λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επαινεί το μνημόνιο», κάνοντας λόγο για αντιπολιτευτική μιζέρια και οιονεί εμφύλιο πόλεμο. «Αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι εθνικά υπονομευτικό και είναι κρίμα» πρόσθεσε.

Για τον κ. Παπανδρέου είπε ότι «έχει κάνει τεράστια προσπάθεια και δικαιούται να δει να πετυχαίνουμε τον εθνικό μας στόχο. Δικαιούται να πει την  άποψή του. Δεν είναι ημέρα για εσωκομματικές αντιδικίες».

Πρόσθεσε ότι «η χώρα δεν είχε λόγο να οδηγηθεί σε διπλές εκλογές το 2012 το Μάιο και τον Ιούνιο». «Προφανώς δεν εννοεί την κυβέρνηση Παπαδήμου ο κ. Παπανδρέου, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση, ήταν η πλειοψηφία, και προσχώρησαν σε αυτή ΝΔ και ΛΑΟΣ και ολοκληρώσαμε μια πολιτική που κάλλιστα μπορούσε να συνεχιστεί αλλά η ΝΔ ήθελε εκλογές, και χάθηκε χρόνος, αλλά ο χρόνος που χάθηκε ανακτήθηκε». 

«Η μεγάλη δοκιμασία των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών είναι αυτή που αφορά την αντιπολίτευση και τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Για τον τέως γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Τάκη Μπαλτάκο, ανέφερε ότι δεν επηρέαζε την πολιτική της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση για την οροφή της «Ελιάς», απάντησε ότι αυτή είναι η νομιμοποίηση της κυβέρνησης, μέσα από τη συνδυαστική ερμηνεία των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναφέροντας ότι κανείς δεν θέλει εκλογές και για την αντιπολίτευση είπε ότι «τρέμει στην ιδέα των εκλογών».