Με την φιλοδοξία να δημιουργήσουν έναν νέο πόλο στο πολιτικό σκηνικό και το κόμμα τους να γίνει δύναμη αναφοράς στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, 700 σύνεδροι που εξελέγησαν από περίπου 5.500 μέλη σε 180 συνελεύσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα, θα πάρουν αύριο το απόγευμα τις θέσεις τους στον "Κεραμικό" συμμετέχοντας στο πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πρωταγωνιστής στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος, από τη στιγμή της ρήξης με τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας για τη δημιουργία του νέου κόμματος. Στόχος του κ. Κουβέλη είναι να θεμελιωθεί ένα νέο κόμμα και όχι πλέον τάση της ανανεωτικής αριστεράς για να εκφράσει τις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες. Εκτιμάται ότι στο συνέδριο το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον μιά απάντηση του κ. Κουβέλη στις επικρίσεις που δέχεται ότι οδηγεί την Δημοκρατική Αριστερά σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα

Στο πλαίσιο αυτό, το πλέον δύσκολο έργο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το πρώτο συνέδριο, ήταν να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του νέου κόμματος. Όπως προκύπτει από το κείμενο των Θέσεων που θα συζητηθούν στο συνέδριο, η Δημοκρατική Αριστερά είναι κόμμα του "δημοκρατικού σοσιαλισμού" που πιστεύει "στον αριστερό ευρωπαϊσμό, στη μεταρρυθμιστική στρατηγική, στον οικολογικό πολιτισμό". Όπως σημειώνεται στο κείμενο "από την παράθεση της ταυτότητάς Δημοκρατικής Αριστεράς προσπαθούμε να αναδείξουμε γιατί είναι κάτι το ξεχωριστό, το διαφορετικό στον χώρο της αριστεράς και της πολιτικής ζωής της χώρας μας".

Για τη Δημοκρατική Αριστερά ο δημοκρατικός σοσιαλισμός νοείται "ως ένας διαρκής αγώνας για την πραγματοποίηση βαθιών αλλαγών, με σκοπό το ριζικό μετασχηματισμό του κράτους και των κοινωνικών δομών. Ένας αγώνας που στηρίζεται στην αλλαγή των συνειδήσεων και προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των δυνάμεων της εργασίας, της γνώσης και της τεχνολογίας, των δυνάμεων του πνεύματος και του πολιτισμού. Για τη ΔΗΜΑΡ Σοσιαλισμός και Δημοκρατία αποτελούν πεδία αλληλένδετα. Η δημοκρατία νοείται ως αποκλειστικό πεδίο και στόχος. Γι` αυτό η ΔΗΜΑΡ αντιτίθεται σε κάθε αντίληψη και απόπειρα που επιδιώκει τη βίαιη επιβολή του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού.

Ένας ακόμη σημαντικός στόχος, ήταν να διαφοροποιηθεί η ΔΗΜΑΡ από τα υφιστάμενα πολιτικά σχήματα της Αριστεράς και να θεμελιώσει την δική της πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα. Όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο των Θέσεων, η Δημοκρατική Αριστερά "φιλοδοξεί να αναδειχθεί ως το κόμμα των ανοιχτών προοδευτικών οριζόντων και των ιδεολογικών ρήξεων με τις αγκυλώσεις και τις προκαταλήψεις που ταλάνισαν το αριστερό κίνημα στην Ελλάδα κατά το παρελθόν και εξακολουθούν και σήμερα να το περιχαρακώνουν σε αδύναμες μειοψηφίες απλής διαμαρτυρίας".

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι και η θέση του κόμματος έναντι της ΕΕ. Στο κείμενο σημειώνεται ότι η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει ότι "η εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων ακόμη και στην εθνική τους διάσταση, ταυτίζεται με τις παγκόσμιες τάσεις ενοποίησης του κόσμου της εργασίας εναντίον της ανεξέλεγκτης δράσης των παγκόσμιων εταιρειών και του διεθνούς χρηματοοικονομικού κεφαλαίου και όχι με τον κατακερματισμό, ταυτίζεται με τη σταθερή και ενεργό θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η οικοδόμηση συμμαχιών σε επίπεδο κρατών, αλλά και πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για κοινές δράσεις και ενωσιακές πολιτικές είναι ο μόνος δρόμος προοδευτικής διεξόδου από την κρίση και προοπτικής".

Ποιοι προσκλήθηκαν

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην του ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και εξωκοινοβουλευτικά, όπως η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν αύριο το απόγευμα με εισήγηση του κ. Κουβέλη και χαιρετισμούς των πολιτικών κομμάτων. Την Παρασκευή και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου θα γίνουν τοποθετήσεις συνέδρων. Το Σάββατο το απόγευμα και μέχρι το βράδυ θα τεθούν σε ψηφοφορίες οι Θέσεις και οι Καταστατικές Αρχές του κόμματος και θα συνοψίσει ο κ. Κουβέλης.

Την Κυριακή θα γίνει η εκλογή προέδρου, Γραμματέα και της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής που θα αριθμεί 110 μέλη και εκλογή της Εξελεγκτικής Επιτροπής.