current views are: 1

11 Απριλίου 2014
Δημοσίευση04:03

Τι θα ανακοινώσει σήμερα η Μέρκελ και ποιο μήνυμα θα στείλει από την Αθήνα

Την αλλαγή πλεύσης της πολιτικής της Γερμανίας, αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων εταίρων στο ζήτημα της λιτότητας και τη στροφή της Ευρώπης προς την λογική της ανάπτυξης, επιβεβαιώνει η σημερινή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. 

Δημοσίευση 04:03’
αρθρο-newpost

Την αλλαγή πλεύσης της πολιτικής της Γερμανίας, αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων εταίρων στο ζήτημα της λιτότητας και τη στροφή της Ευρώπης προς την λογική της ανάπτυξης, επιβεβαιώνει η σημερινή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Την αλλαγή πλεύσης της πολιτικής της Γερμανίας, αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων εταίρων στο ζήτημα της λιτότητας και τη στροφή της Ευρώπης προς την λογική της ανάπτυξης, επιβεβαιώνει η σημερινή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. 

Η γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να προσγειωθεί λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ελάχιστες ώρες μετά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, κίνηση που αποτελεί το δεύτερο βήμα στο εντυπωσιακό comeback της χώρας που ξεκίνησε με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. 

Την ώρα που ο διεθνής Τύπος εκφράζεται με διθυραμβικά σχόλια για την Ελλάδα σχετικά με τη χθεσινή επιτυχή έκδοση των ελληνικών ομολόγων μετά από 4 χρόνια αποκλεισμού, στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλά τους τόνους για τη σημερινή επίσκεψη.  

Ανώτατη κυβερνητική πηγή ξεκαθάριζε στο newpost.gr ότι η ελληνική πλευρά δεν αναμένει από την κα Μέρκελ να ανακοινώσει σήμερα συγκεκριμένα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς όπως σημείωνε, η Γερμανία κινείται θεσμικά σε τέτοια ζητήματα και θα περιμένει να δημοσιευτούν πρώτα από τη Eurostat στις 23 Απριλίου τα επίσημα στοιχεία του 2013 για την ελληνική οικονομία. 

Ωστόσο, η νέα παρουσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα έρχεται για να τονίσει την πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και για να εκφράσει την πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση, φέρνοντας δύο δώρα προς τη χώρα μας.   

Το πρώτο, είναι το μήνυμα που αναμένεται να στείλει κατά τις κοινές δηλώσεις που θα κάνει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στις 17:30 το απόγευμα.  

Η κα Μέρκελ αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε φάση ανάκαμψης και πως κερδίζει το στοίχημα της αξιοπιστίας, έπειτα και από τη χθεσινή έξοδο στις αγορές, δήλωση που θα λειτουργήσει προσθετικά στη θετική εικόνα της χώρας διεθνώς, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επενδυτών. 

Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να υπογραμμίσει ότι από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί, η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις και θα συμβάλουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. 

Παράλληλα η Γερμανίδα Καγκελάριος θα απευθυνθεί και πάλι στους Έλληνες πολίτες για να τους διαβεβαιώσει ότι οι θυσίες τους έχουν αντίκρισμα και ότι ήταν αναγκαίες προκειμένου η χώρα τους να ανακάμψει. Εδώ εντοπίζεται και η αλλαγή πλεύσης της Ευρώπης στο θέμα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης. 

Στο νέο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η χώρα μας, λαμβάνονται περισσότερο υπόψη οι ανάγκες των πολιτών και η κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα και λιγότερο οι αριθμοί και τα οικονομικά μεγέθη. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το Βερολίνο αποδέχεται ότι η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική από τη γερμανική κυβέρνηση ήταν λάθος, αλλά ότι η νέα οπτική αποτελεί την επόμενη φάση της πολιτικής της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και της λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Το δεύτερο δώρο της γερμανίδας καγκελαρίου, θα αφορά την ανακοίνωση της λειτουργίας του ελληνογερμανικού επενδυτικού ταμείου με διεθνή κεφάλαια για την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας της Ελλάδας με συγκεκριμένο ποσό.  

Στο πλαίσιο αυτό η κα Μέρκελ μόλις φθάσει στην Αθήνα μαζί με τον κ. Σαμαρά, θα λάβουν μέρος στις 15:15 το μεσημέρι σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο Hilton. Αμέσως μετά, στις 16:20, οι δύο ηγέτες θα παραστούν σε φόρουμ με τη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων και εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Ο έλληνας πρωθυπουργός πάντως, αφού αναφερθεί στη χθεσινή επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές, θα επαναλάβει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας και αντίστοιχο μνημόνιο, κάτι που ενισχύεται και από τη θετική ανταπόκριση των αγορών με υπερκάλυψη 7 φορές του ποσού των 3 δις που ζήτησε να δανειστεί η Ελλάδα και μάλιστα με επιτόκιο 4,95%. 

Ταυτόχρονα θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα της χώρας μέχρι σήμερα, ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και πλέον είναι η σειρά των εταίρων της να προχωρήσουν και αυτοί τα όσα έχουν δεσμευτεί για το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.


σχετικα αρθρα