Δεν δίστασε ο πρέσβης των ΗΠΑ ,στην Αθήνα , David D. Pearce να ομολογήσει πως η Ουάσιγκτον διακαώς επιθυμεί την ένωση της Κύπρου ώστε να υπάρξουν τα πολλαπλά ωφελήματα από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαθέτει. 

Όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες του 2ου ετήσιου Συνεδρίου για την Άμυνα και την Ασφάλεια«EXPOSEC-DEFENSEWORLD 2014» και άκουσαν τον χαιρετισμό του πρέσβη των ΗΠΑ αντιλήφθηκαν ότι την Αμερική δεν την ενδιαφέρει τόσο η εξεύρεση μίας λύσης που θα αντιμετωπίσει δίκαια το έγκλημα που διαπράχθηκε από την Τουρκία πριν από δεκαετίες αλλά τα οφέλη που θα υπάρξουν μετά από την «ένωση» με οποιοδήποτε καθεστώς. 

Συγκεκριμένα ο David D. Pearce είπε: 

«Οι ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν τη μεγαλύτερη εμπορική σχέση στο κόσμο που αγγίζει τα 2 δις δολάρια την ημέρα. Και οι δύο πλευρές επενδύουν η μία στην άλλη και εξασφαλίζουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η Αμερική χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη και η Ευρώπη μια ισχυρή Αμερική. Εκτός από προκλήσεις έχουμε και ευκαιρίες, όπως: η Διατλαντική Εμπορική Επενδυτική Συνεργασία, τα θετικά μηνύματα στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας, η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ και βέβαια η συγκυρία στην Κύπρο, όπου μια ενωμένη Κύπρος θα άλλαζε τα δεδομένα στα ζητήματα ενέργειας στην περιοχή. Τέλος, αναγνώρισε τις θυσίες του Ελληνικού λαού και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, γιατί μια Ελλάδα σταθερή και ισχυρή θα αποτελεί σημαντικό εξισορροπητικό παράγοντα στην Νοτιανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο». 

Ως γνωστό αυτό που ενδιαφέρει και απασχολεί διαχρονικά την Ουάσιγκτον είναι η εξασφάλιση άφθονης ενέργειας που να καλύπτει τις ανάγκες της. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειών της εξάλλου σε αυτή την κατεύθυνση είναι.   

Ωστόσο η αναγνώριση  για το σημαντικό και αναγκαίο  ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση της χώρας να το αξιοποιήσει και να αποτελέσει ισχυρό «όπλο» στα χέρια της, για όλα τα μέτωπα που έχουμε.
Και ο νοών νοείτω. 

Γ.Κοκ.