Μήνυμα για την Ελλάδα έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ώρα που η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερη χρηματοδοτική βοήθεια από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια παρά την επιτυχή επιστροφή της στις αγορές αυτή την εβδομάδα», δήλωσε σήμερα ο Ρεζά Μογαντάμ (αριστερά στη φωτό), ο επικεφαλής της διεύθυνσης του ΔΝΤ η οποία είναι αρμόδια για την Ευρώπη.

Ο κ. Μογαντάμ χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές «πετυχημένη» και «θετικό γεγονός» και ότι «πιθανόν, η Ελλάδα να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση», υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα ότι «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγάλες. Πολύ μεγαλύτερες από τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ διατύπωσε την άποψη ότι η «πετυχημένη έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές οφείλεται στην «πετυχημένη εφαρμογή» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι επίσης οφείλεται στη «δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων» της Ελλάδας για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Ο κ. Μογαντάμ ανέφερε ότι «οι ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν πολύ μεγάλες, το χρέος παραμένει πολύ υψηλό και αυτά τα θέματα συνεχίζουν να είναι και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ευρώπη και το Ταμείο, στο πλαίσιο των μελλοντικών αξιολογήσεων, επειδή οι ανάγκες χρηματοδότησης για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι αρκετά μεγάλες», τονίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε την αναγκαία υποστήριξη».

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα με «δύσκολες διαπραγματεύσεις» κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία της, επαναλαμβάνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι η μεγαλύτερη που έγινε στην Ευρώπη.

Σε ένα άλλο σημείο, είπε ότι έχει συμφωνηθεί πλαίσιο από το Νοέμβριο του 2012 και το οποίο προσδιορίζει ότι η Ελλάδα θα μειώσει τα ελλείμματά της και η Ευρώπη θα φροντίσει να παραμείνει το ελληνικό χρέος σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μογαντάμ τόνισε ότι «το πρόγραμμά μας προβλέπεται επί τους παρόντος να διαρκέσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016», προσθέτοντας ότι «υπό αυτή την έννοια, η συνέχιση της χρηματοδότησης από το Ταμείο είναι ήδη διαθέσιμη».

Επανέλαβε ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν πει, όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν, ότι θα συνεχίσουν τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, όσο (το πρόγραμμα) είναι σε καλό δρόμο».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «μετά το καλοκαίρι, θα επανέλθουμε και θα αξιολογήσουμε τις ανάγκες χρηματοδότησης, θα λάβουμε υπόψη την πρόσφατη πρόσβαση στην αγορά και θα εξετάσουμε τόσο το χρέος και τη χρηματοδότηση, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος να πάμε μπροστά».

TAGS