«Αυτή η απειλή μας ενώνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλιαγμένη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο» και τόνισε ότι «το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ σε υψηλότατο επίπεδο από τον φίλο Τ. Ερντογάν είναι απόδειξη ότι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών.

   Μέσα από το «κακό σενάριο» για την κλιματική αλλαγή, που δείχνει να επαληθεύεται για τη ΝΑ Μεσόγειο, με όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές για τη μοναδική γεωργική παραγωγή της, που αποτελεί κεφάλαιο του πολιτισμού της, αναδεικνύεται μια ευκαιρία: Να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής. «Η πρωτοβουλία μας συνδυάζει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την πράσινη ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός.

   Η συνεργασία μας, συνέχισε ο κ Παπανδρέου, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική γιατί η παγκοσμιοποίηση όπως εξελίσσεται έχει δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες, μεγάλη αστάθεια, λόγω κλιματικής αλλαγής, ενεργειακών προβλημάτων, διατροφικές κρίσεις, κρίση στη διαχείριση του νερού, αλλά και λόγω των οικονομικών συγκρούσεων και της ύφεσης.

   «Γι αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία εγώ προσωπικά μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες, πρωθυπουργούς και υπουργούς από 13 χώρες, εκπροσώπους οργανισμών, επιστήμονες, ερευνητές και ακτιβιστές να συμβάλουν «να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και αποφάσεις ώστε η Μεσόγειος να έχει ισχυρότερη φωνή, στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα», έκκληση που έχει ιδιαίτερη σημασία, ενάμιση μήνα πριν την παγκόσμια διάσκεψη στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή.

   «Γι αυτό είμαστε εδώ. Να δείξουμε ότι μπορούμε να ηγηθούμε πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο στη Μεσόγειο», επεσήμανε για να προσθέσει ότι δουλεύοντας από κοινού μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν.