Η ελληνική αεροναυτική άσκηση Ηνίοχος στην οποία συμμετείχε και η Αεροπορία Στρατού θα επιχειρηθεί να καταστεί ευρωπαϊκή και να συμμετέχουν και άλλα κράτη!

Θα γίνει επίκεντρο εκπαίδευσης σύνθετων επιχειρήσεων και αναμετρήσεων Πολεμικών Αεροποριών που εφαρμόζουν διαφορετικές τακτικές. Ήδη η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει διεθνές όνομα, είναι καταξιωμένη, γνωρίζουν από την Ουάσιγκτον πλέον έως το Τελ -Αβίβ ότι έχουμε από τους καλύτερους πιλότους παγκοσμίως. Παράλληλα έχουμε ποικίλο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον με διαβαθμίσεις δυσκολίας που προσφέρεται για τη διεξαγωγή όλων των μορφών ασκήσεων.

Το Red Flag που διοργανώνει το Ισραήλ είναι επίσης μία σύνθετη και δύσκολη αεροπορική άσκηση στην οποία συμμετέχουν Πολεμικές Αεροπορίες ξένων χωρών και έχει διεθνή φήμη.

Το να καταστεί ο Ηνίοχος πανευρωπαϊκή άσκηση ήταν μέχρι πρότινος σκέψη αλλά τώρα αποτελεί στόχο του ΓΕΑ και γενικά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Υπάρχει η εκτίμηση ότι θα υπάρξει ανταπόκριση.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το Πεντάγωνο στην εν λόγω άσκηση είναι ότι πήγε για δεύτερη φορά ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, για να παρακολουθήσει την απενημέρωση της διακλαδικής άσκησης «Ηνίοχος 2014», η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

Άσκηση "Ηνίοχος 2014" from Hellenic Air Force on Vimeo.

Σε δήλωσή του ανέφερε:

«Ο "Ηνίοχος 2014", στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Εκφράζω την ικανοποίησή μου και τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους συμμετέχοντες, για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν καθώς και την αφοσίωσή τους.

Ήταν μία επίπονη και μεγάλης διάρκειας προσπάθεια, κατά την οποία δοκιμάστηκαν τόσο οι αντοχές όλων σας, όσο και η αξιοπιστία των αεροσκαφών, των οπλικών συστημάτων και των μέσων υποστήριξης με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Είμαι βέβαιος ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά για όλους και κυρίως ότι, με τη συμμετοχή σας στην άσκηση "Ηνίοχος 2014" πήρατε αυτό που σας αξίζει και αυτό που επιθυμείτε, ως φρουροί της Πατρίδας μας, δηλαδή τη ρεαλιστική Τακτική εκπαίδευση σύμφωνα με την αρχή "εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις".

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, που με τη συμμετοχή τους συνέβαλαν στην εκτέλεση ρεαλιστικών και ολοκληρωμένων σεναρίων σε διακλαδικό περιβάλλον αεροπορικών επιχειρήσεων. Μπράβο σε όλους σας».

Γ. Κοκ.