Θερμά λόγια, αλλά και παραινέσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων χρησιμοποιεί η γερμανική καγκελαρία σε ανακοίνωσή της, όπου γίνεται αποτίμηση της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

«Μαζί συνέχεια σε καλό δρόμο», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της ανακοίνωσης και γίνεται λόγος για «ευδιάκριτη πρόοδο».

«Η επίσκεψη της Καγκελαρίου αφορούσε έναν στενό ευρωπαίο εταίρο, με τον οποίο υπάρχουν τακτικές επαφές. Αυτή την περίοδο η Ελλάδα ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ και συντονίζει την ευρωπαϊκή πολιτική», αναφέρει στη συνέχεια η ανακοίνωση.

Σχετικά με την επίσκεψη, η Καγκελαρία αναφέρει πως τα θέματα της οικονομίας κυριάρχησαν στην ατζέντα των συζητήσεων, και αναφέρεται πως «Μέρκελ είχε δηλώσει δημοσίως ότι παρακολουθεί τον ελληνικό δρόμο σταθεροποίησης με μεγάλο θαυμασμό. Έχει επίγνωση του πόσο δύσκολος είναι αυτός ο δρόμος για μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού».

Εκτενής αναφορά γίνεται στις αγορές, ενώ υπογραμμίζεται και η δήλωση της Μέρκελ, που όπως είχε πει  δεν ήταν συμβολική αλλά ουσιαστική κίνηση που αλλάζει την ψυχολογία στην αγορά».

«Σήμερα ήταν σε θέση η Καγκελάριος να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή επιστροφή στην διεθνή κεφαλαιαγορά», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Καγκελαρία και προσθέτει: «Την Πέμπτη η Ελλάδα είχε συγκεντρώσει, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, τρία δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά ομολόγων - περίπου μισό δισεκατομμύριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Αυτό είναι τελικά μια απόδειξη ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης προχωρά επιτυχώς».

Σε ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις της Μέρκελ, ότι δηλαδή «η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι πιστεύαμε», η Καγκελαρία αναφέρει πως «η ελληνική οικονομία βρίσκεται το 2014 σε ένα σημείο καμπής. Μετά από μια μακρά φάση ύφεσης, η τρόικα αναμένει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αναμένεται επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Συνάντηση με νέους επιχειρηματίες

Σημαντική αναφορά γίνεται και στο Φόρουμ με νέους επιχειρηματίες, στο οποίο συμμετείχε η κυρία Μέρκελ το απόγευμα. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στο επίκεντρο ήταν οι σημερινές συνθήκες και οι δυνατότητες πιο αποτελεσματικής διαμόρφωσης της δουλειάς στα «κλασικά δυνατά σημεία», τον τουρισμό και την γεωργία».

«Πιστεύει, έτσι, η κυρία Μέρκελ ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν απίστευτα πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη πλήρως αξιοποιηθεί και πάνω στις οποίες μπορεί κανείς να οικοδομήσει μετά από μια δύσκολη διαδρομή» τονίζει η ανακοίνωση.

Παράλληλα η Καγκελαρία σημειώνει πως «η Ελλάδα μετά από αυτό το οποίο έπρεπε να επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και μετά από αυτό το οποίο πιθανόν θα πρέπει στο μέλλον ακόμη να επιτευχθεί, είναι ανοιχτές περισσότερες δυνατότητες από ό,τι δυσκολίες» 

Παραινέσεις εξάλλου διατυπώνονται σχετικά με τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και τη «σφιχτή» διαχείριση των δημοσιονομικών: 

«Η κυρία Μέρκελ ενεθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις προσπάθειές της για εξοικονόμηση. Η Γερμανία συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και στηρίζει τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της».

Τι αναφέρεται για την κρίση στην Ουκρανία

Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, η γερμανική πλευρά αναφέρει πως « Μέρκελ και Σαμαράς εξέφρασαν την ανησυχία τους. Ζητήθηκε εκ νέου από την Ρωσία να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία».

«Οι δύο επικεφαλής των κυβερνήσεων χαιρέτισαν το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Ομάδας Επαφής, η οποία θα αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Ουκρανίας, καθώς και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Άστον», καταλήγει η Καγκελαρία.