Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Τη στήριξη που ανέμενε, έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από την Άνγκελα Μέρκελ ένα 24ωρο μετά την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Η γερμανίδα καγκελάριος εκτός από τα «συγχαρητήρια» για τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει έμπρακτα την προσπάθεια για ανάκαμψη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα προς τη Γερμανία και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής έχει μπει σε νέα φάση και για αυτό σε ότι αφορά τη χώρα μας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας που δημιούργησαν η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, η δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων και η έξοδος στις αγορές.

Ιδιαίτερη σημασία για τη συνέχεια του ελληνικού προγράμματος έχει και η ξεκάθαρη αναφορά του κ. Σαμαρά ότι η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της και δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα, άρα τρίτο μνημόνιο, με την γερμανίδα καγκελάριο να μην τοποθετείται αρνητικά στη δήλωση αυτή.

Η κυβέρνηση, όπως σημείωναν τα στελέχη της, είναι «απολύτως ικανοποιημένη» από τη χθεσινή επίσκεψη, καθώς από την αρχή είχε κρατήσει χαμηλά τους τόνους, όπως έγραφε χθες το newpost.gr και στόχος είναι πλέον η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε η γερμανίδα καγκελάριος να έχει θετικό αντίκτυπο σε τρία επίπεδα: στις επενδύσεις, στη ρευστότητα στην αγορά και στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Για τα δύο πρώτα, τις επενδύσεις και τη ρευστότητα το κλίμα αποτυπώθηκε στα δύο επιχειρηματικά φόρουμ στα οποία συμμετείχαν οι δύο ηγέτες και επισφραγίστηκε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ανακοινώθηκε η δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, με τον τίτλο «Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη».

Στόχος των δύο πλευρών είναι το Ταμείο να λειτουργήσει στα πρότυπα της γερμανικής KfW και να δίνει στην αρχή φθηνά δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να ανακάμψουν. Οι δύο χώρες το προικοδοτούν με 100 εκ. ευρώ η κάθε μία, ενώ υπάρχει προγραμματισμός ώστε στη συνέχεια να μετατραπεί σε Επενδυτική Τράπεζα.

Για το τρίτο ζήτημα, αυτό της βιωσιμότητας του χρέους, η κα Μέρκελ κινούμενη κατά το θεσμικό τρόπο της Γερμανίας για τέτοια θέματα, δήλωσε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει μετά τις 23 Απριλίου, οπότε η Eurostat θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία του 2013 για την ελληνική οικονομία και προσδιόρισε χρονικά την όποια απόφαση για λύση, στο Φθινόπωρο.

Το ζήτημα αυτό πάντως τέθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η επιστροφή στις αγορές έστειλε θετικό μήνυμα για την βιωσιμότητά του.

Παράλληλα τόνισαν στην κα Μέρκελ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια στη συζήτηση που άνοιξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέντλιγκ για διευθέτηση του χρέους με επιμήκυνση αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.

Στην συνάντηση αυτή τέθηκε από την ελληνική πλευρά και το θέμα του κατοχικού δανείου, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία να γίνει επεξεργασία για το ζήτημα από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Από όσα δήλωσε πάντως η γερμανίδα καγκελάριος στη συνέντευξη τύπου, αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η παραδοχή της ότι «δεν μπορεί κάποιος άνεργος να χαρεί υπέρμετρα από την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί». Θα πρέπει όπως είπε, «να υπάρξουν υγιείς δομές και πάνω στις δομές αυτές να δρέψετε τους καρπούς».

Επίσης προσγειωμένος εμφανίστηκε και ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι «η πλοήγηση σε τρικυμιώδη νερά απαιτεί σοβαρότητα. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε, αλλά συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Ο ρυθμός ο δικός μου και της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αυτό που αλλάζει είναι η εικόνα της χώρας και η ψυχολογία».