Tην πρόθεση του Δημοσίου να παραστεί ως πολιτικός ενάγων για την υπόθεση των υποβρυχίων, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5".

«Έχουν προκύψει στοιχεία, ιδίως από γερμανικές πηγές, υπάρχει ανοιχτή έρευνα στη γερμανική Δικαιοσύνη, στην ελληνική Δικαιοσύνη, το πόρισμα του ΣΔΟΕ και όλα αυτά έχουν συγκροτήσει μια δικογραφία, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε με όσο γίνεται μεγαλύτερη προσοχή.» τόνισε ο κ Βενιζέλος .

Διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν λάθος η στρατιωτικού χαρακτήρα επιλογή να αποκτήσουμε υποβρύχια ή να αποκτήσουμε το συγκεκριμένο τύπο υποβρυχίου. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βοηθάμε την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία με αναθέσεις συμβάσεων, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη σημασία».

Τόνισε ότι το Πολεμικό Ναυτικό ζητά ανάλογη ρύθμιση και για τις φρεγάτες προσθέτοντας: «Άλλο πράγμα η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής υποδομής και άλλο πράγμα η διαφάνεια, ο αποκλεισμός μεσαζόντων και διαφόρων παρασίτων, τα οποία, ενδεχομένως, φιλοδοξούν, όπως και στο παρελθόν, να παίζουν κάποιο ρόλο και γι’ αυτό πρέπει αυτά κανείς να τα σταθμίζει και η μόνη ασφαλής μέθοδος που έχουμε επιλέξει πλέον είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία, η ενημέρωση όλων των κομμάτων μέσω της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και ο πλήρης έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου» .

Άφησε αιχμές κατά της Γερμανίας λέγοντας: «Η Siemens, η Ferrostahl, η MAN έχουν δημιουργήσει θέματα. Άρα, πρέπει να μας βοηθούν οι φίλοι και εταίροι μας, τα κράτη της Ε.Ε., να ελέγχουμε την εφαρμογή κάποιων κανόνων διαφάνειας που δεν παραβιάζονται μόνον ή κυρίως στην Ελλάδα, αλλά στη χώρα προέλευσης των επιχειρήσεων αυτών. Άλλαξε έκτοτε η γερμανική νομοθεσία, αλλά μην έχουμε την εντύπωση ότι η προβληματική χώρα είναι η Ελλάδα. Εδώ έχουμε παγκοσμίου μεγέθους προβλήματα».

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της κυβέρνησης για το φάκελο των υποβρυχίων τόνισε: «Η θέση της κυβέρνησης θα διατυπωθεί δημόσια, μόλις ο φάκελος έρθει στη Βουλή. Η δημόσια συζήτηση ασκεί μια έμμεση πίεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία αυτή τη στιγμή έχει το φάκελο. Και δεν είναι σωστό αυτό».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε και σε ερωτήσεις για άλλα θέματα. Ειδικότερα:

Για την οικονομία:

«Πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια. Συμφωνώ ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο εξωραϊσμών ή συγκαλύψεων. Και αυτό ακριβώς κάνουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε: «Την αξιοπιστία την ανακτάς κάνοντας και αιματηρές οικονομικές θυσίες, διότι προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους και του ελλείμματος είμαστε υποχρεωμένοι να τραβήξουμε πόρους από την πραγματική οικονομία. Αυτό μειώνει τα εισοδήματα, τον κύκλο εργασιών και συντείνει στην ύφεση. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα» .

«Θέλει ριζική αλλαγή του κλίματος, του πολιτικού, του κοινωνικού και οικονομικού. Η υπόθεση αυτή δεν είναι της κυβέρνησης ή κάποιων υπουργών και οι υπόλοιποι να παρακολουθούν κάποιους να παλεύουν σε μια αρένα με το τέρας του δημοσιονομικού προβλήματος και ως θεατές τους χειροκροτούν ή τους κατακρίνουν. Εδώ η προσπάθεια είναι πανεθνική. Πρέπει να στρατευθούν οι πάντες. Και όταν λέω οι πάντες, εννοώ ότι και η αντιπολίτευση ως αντιπολίτευση έχει το δικό της ρόλο και μπορεί να συμβάλλει πάρα πολύ αποτελεσματικά και στο εσωτερικό της χώρας και με τις διεθνείς επαφές που έχει ο καθένας", συμπλήρωσε.

"Χρειαζόμαστε μια άλλη κατάσταση στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση, μια άλλου τύπου συνεννόηση με τους παραγωγικούς φορείς. Άλλο μήνυμα ελπίδας και προσδοκίας για τους νέους ανθρώπους. Άλλο κλίμα συνεννόησης με κάθε περιφέρεια της χώρας. Άλλο παραγωγικό και αναπτυξιακό ρόλο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μπορεί να παίξει το ρόλο του μοχλού στα θέματα αυτά. Δεν είναι μόνο τα τυπικά θέματα της Αυτοδιοίκησης, είναι και τα αναπτυξιακά. Σας μιλώ για ένα άλλο κλίμα, για μια νέα εθνική ατμόσφαιρα, γιατί τα προβλήματα πλέον δεν είναι τεχνικά και δεν είναι αποσπασματικά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα εθνικά και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μέσα σε ένα άλλο δημόσιο κλίμα», πρόσθεσε.

Για τις αποκρατικοποιήσεις:

«Μπορούμε πράγματι να οδηγηθούμε σε μία μείωση του δημοσίου χρέους ως αποτέλεσμα μέσα από τη διαδικασία αυτή. Αλλά βεβαίως, όταν βλέπει κανείς το κάθε περιουσιακό στοιχείο χωριστά, πρέπει να το αξιολογεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην υψηλότερη δυνατή τιμή, την καλύτερη χρονική στιγμή. Αυτό δεν αφορά μόνον τις μετοχές μιας επιχείρησης δημόσιας, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο. Αφορά και την αξία ενός ακινήτου του Δημοσίου, που δεν έχεις κανένα λόγο να το εκποιήσεις στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς».

Για την ελληνική συμμετοχή στις επιχειρήσεις στη Λιβύη:

«Είναι δυνατόν να ρωτούν αν θα έχει όφελος η Ελλάδα από τη συμμετοχή της; Για φανταστείτε, εάν δεν συμμετείχαμε, πόσο θα είχε αποδυναμωθεί η διεθνής θέση της Ελλάδας; Πόσο θα είχε μειωθεί η σημασία της Κρήτης και η στρατηγική σημασία της χώρας; Με τι πρόσωπο διεθνώς θα επιχειρούσαμε να αξιώσουμε την υποβολή σχεδίων πτήσης από τα μαχητικά αεροσκάφη στο FIR Αθηνών; Πώς θα θέλαμε εμείς να έχουμε συμμετοχή στον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής στο χώρο μεταξύ Κρήτης και Λιβύης; Δεν θα είχε αναβαθμιστεί τότε ο ρόλος άλλων γειτονικών χωρών;

Δεν θέλουμε η Τουρκία να έχει αναβαθμισμένο διεθνή ρόλο, θέλουμε εμείς να έχουμε αναβαθμισμένο ρόλο, αλλά έχουμε επιφυλάξεις αν πρέπει να μετέχουμε στο κεντρικό ρεύμα της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ».

Για τα σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο να καταλάβει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης:

«Για όνομα του Θεού! Η στάση μου προσδιορίζεται από τις ανάγκες της χώρας. Δεν βρίσκομαι στο δημόσιο βίο για να προσδιορίζω τη θέση μου με βάση τις προσωπικές μου σχέσεις με βάση κάποιον πολιτικό, έστω και αν αυτός είναι ο πρωθυπουργός της χώρας. Βεβαίως και τιμώ και σέβομαι τον κ. Παπανδρέου και τον στηρίζω ως υπουργός και ως βουλευτής του, αλλά βρίσκομαι στην πολιτική στο όνομα των πεποιθήσεων και των απόψεών μου για να βοηθήσω τον τόπο και τους ανθρώπους του. Κάνω αυτό που πρέπει για να βοηθήσω τη χώρα. Όχι διότι έχω ένα σχέδιο για την προσωπική μου διαδρομή ή γιατί κινούμαι με βάση τις προσωπικές μου συμπάθειες ή αντιπάθειες».