Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

«Είχα δίκιο όταν σας έλεγα ότι θα τα καταφέρουμε» είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το μεσημέρι της Πέμπτης στους στενούς του συνεργάτες λίγο πριν κάνει το διάγγελμα στον ελληνικό λαό για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές μετά από τέσσερα χρόνια.

Η νέα φάση για την κυβέρνηση είναι και η πιο κρίσιμη στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, εκεί όπου θα παιχτούν πολλά: ή θα κερδίσει η κυβέρνηση και θα αναδειχθεί το στρατηγικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ ή θα νικήσει η αντιπολίτευση και οι πολίτες θα καταδικάσουν την εφαρμοζόμενη πολιτική, αγνοώντας και το πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές.

Οι τελευταίες συνεχείς δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι κατ' ουσίαν η πρώτη φάση ενός σχεδίου που θα μπορούσε να ονομασθεί «αντεπίθεση δημοσιότητας». Βασικό γνώρισμα του σχεδίου αυτού είναι ότι επικεντρώνεται στο πρόσωπο και τις δραστηριότητες του Αντώνη Σαμαρά, βάσει των εκτιμήσεων ότι «αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο της κυβερνήσεως».

Σ' αυτό το σχέδιο, εκτός από την ένταση του κυβερνητικού έργου και τον νέο τρόπο προβολής του, περιλαμβάνονται και «ιδέες για διορθωτικές παρεμβάσεις» στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει αποφασίσει οριστικώς –και το έχει συζητήσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο- ότι σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του θα προχωρήσει μετά τις ευρωεκλογές και πριν κάνει και το συνέδριο για τη μετεξέλιξη της ΝΔ σε Νέα Ελλάδα.

Όλα τα φώτα και όλη η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές θα εστιαστεί στον Πρωθυπουργό. Επίσης προοιωνίζονται αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει εφεξής ο Πρωθυπουργός να παρουσιάζει την πολιτική του και οι «πειραματισμοί των επικοινωνιολογούντων» μπαίνουν στο περιθώριο.

Παράλληλα, αρκετοί υπουργοί και βουλευτές θα συμμετάσχουν πιο ενεργά στο πολιτικό παιχνίδι. «Πολλοί είναι πολιτικώς υποαπασχολούμενοι και τα επικοινωνιακά τους χαρίσματα μένουν αναξιοποίητα» τονίζουν κεντρικά στελέχη. Το σίγουρο είναι «όποιος κρίνεται ότι έχει θετική απήχηση στην κοινή γνώμη» θα είναι και στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και επικοινωνιακής μάχης. Ακόμη, ο Πρωθυπουργός «θα πάρει πάλι τους δρόμους» εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο περιοδειών σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά του καθήκοντα.